Važnost trčanja i tjelesne aktivnosti za pravilan razvoj djeteta

Svi znamo zašto i koliko je tjelesna aktivnost bitna za pravilan razvoj djece međutim današnji ubrzani razvoj tehnologije sa sobom je donio smanjenje tjelesne aktivnosti i povećanje vremena koje djeca provode ispred ekrana (TV, mobiteli, računala, tableti,…). Stoga ovaj članak podsjeća na to zašto djeca trebaju biti aktivna i kako trčanje utječe na pravilan razvoj djeteta.

- Oglas -

Kretanjem i sudjelovanjem u raznim sportskim aktivnostima značajno se potiče pravilan (zdrav) razvoj djece. Tako kroz trčanje djeca stječu i razvijaju važne vještine (tjelesne i mentalne) koje će ih pratiti kroz cijeli život. Redovitim trčanjem djeca jačaju svoj lokomotorni (kosti i mišići) i srčano žilni sustav. Trčanjem se stavlja otpor na koštani sustav čime se od malih nogu može dodatno potaknuti rast i razvoj kostiju. Tjelesna aktivnost i trčanje igraju važnu ulogu u razvoju snage, brzine, izdržljivosti i fleksibilnosti čime se dugoročno mogu spriječiti razne ozljede, a i odličan su alat u smanjenju rizika od pretilosti.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 35 posto djece u Hrvatskoj, pati od prekomjerne tjelesne težine. U Europi zauzimamo visoko 5. mjesto po broju pretile djece.

Osim utjecaja na tjelesni dio, važnost trčanja je u pozitivnom utjecaju na kognitivni razvoj djece. Redovita tjelesna aktivnost potiče razvoj novih moždanih stanica dok npr. bavljenje trčanjem na otvorenom uz prisutnost sunčeve svjetlosti prema posljednjim istraživanjima dokazano povećava broj moždanih stanica. Tijekom aktivnosti oslobađaju se tzv. hormoni sreće čime se poboljšava raspoloženje i koncentracija. Često se može primijetiti da su djeca koja su tjelesno aktivna bolje koncentrirana na nastavi u školi. Sve prethodno navedeno poboljšava i učenje, pamćenje, ali i rješavanje problema.

Utjecaj na emocionalni razvoj djeteta

Isto tako, trčanje pridonosi boljem samopouzdanju i međuljudskim odnosima čime ima značajan utjecaj i na emocionalni aspekt razvoja djeteta. Potiče se socijalni razvoj pojedinca te djeca često stječu nove prijatelje. Kroz trčanje ih se ujedno, od malih nogu, uči i ‘fair play-u‘. Najčešće bude tako da se one navike koje djeca steknu u mlađoj dobi preslikavaju u odrasloj stoga je bitno naučiti dijete da cijeni trčanje i tjelesnu aktivnost kao način života i nešto normalno, a ne nešto što se mora raditi.

Uzmimo primjer utrke na 800 metara za djecu osnovnoškolske dobi i kako oni sudjelovanjem na njoj mogli doprinijeti svojem zdravlju i razvoju. Trčanje na ovoj udaljenosti potiče razvoj koordinacije. Ako dijete ima određeni cilj npr. otrčati 800 metara onda usmjeravanjem napora prema tom istom cilju može imati utjecaja na izgradnju boljeg samopouzdanja. Ova ista dionica može biti odlična „vježba“ tj. aktivnost kojem jačaju svoj najvažniji mišić – srce, pluća i cjelokupno utječu na svoju kondiciju. Tu je još i poticaj natjecateljskog duha, poštivanje pravila natjecanja (igre) i učenju važnih životnih vrijednosti.

Da zaključim, trčanje je odličan poticaj za pravilan razvoj djece. Kroz njega i ostale oblike aktivnosti djeca se razvijaju tjelesno i mentalno te grade bolju sliku o sebi. Utjecaj na brojne sposobnosti i zdravlje moguće je jedino dugoročno ostvariti kroz redovito tjelesno vježbanje. Ključnu ulogu u razvoju igraju roditelji i okolina (prijatelji, odgojitelji, nastavnici) jer oni svojim primjerom i vođenjem trebaju biti poticaj i podrška za bavljenje trčanjem i drugim sportskim aktivnostima s ciljem životne ravnoteže, zdravog razvoja i dobrih temelja za odrasli život.

Tekst napisao: Borna Šeremet, mag. cin.

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice