Orijentacijsko trčanje

Trenuci koji nastaju samo ako se odvojimo od stresa svakodnevnice koju nazivamo “civilizacijom”. Outdoor sportovi su u snažnom usponu. Orijentacijsko trčanje će Vas i cijelu Vašu obitelj odvesti u prirodu na mjesta koja su samo rijetki pojedinci vidjeli. U slučaju potrebe uvijek imate prijatelja koji će Vam rado pomoći i pokazati Vam prve korake.

- Oglas -

Orijentacijski sport je mlad sport u Hrvatskoj, međutim u Europi ima dugogodišnju tradiciju. Razvojem raznim disciplina danas imamo orijentacijsko trčanje, preciznu orijentaciju, orijentaciju brdskim biciklima i skijašku orijentaciju. Ponajviše se bavimo orijentacijskim trčanjem, ali aktivni smo i u drugim disciplinama. Kao što ukazuje i sam naziv discipline, sastoji se od dvije jednako važne komponente: orijentiranja i trčanja.

Orijentacija je smišljeno kretanje po nepoznatom terenu s osnovnim ciljem da se uz pomoć zemljovida i kompasa osoba orijentira i pronađe unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na zemljovidu, i to u što kraćem vremenu. Put između kontrolnih točaka bira sam. Natjecateljska zemljišta su šume s vrlo različitim oblicima vegetacije i konfiguracije zemljišta.

Kontrolne točke označene su na posebnom zemljovidu za orijentacijsko trčanje kružnicom, a na zemljištu trostranom crveno bijelom zastavicom. Duljina staze je zadana predviđenim vremenom pobjednika.

I uz dugogodišnje iskustvo teško je točno odrediti udio razboritosti, odnosno razmišljanja i trčanja u cjelokupnosti sporta. Pojedini udio obje komponente mijenja se zavisno od zemljišta prikazanog zemljovidom i zadanog puta kojeg sportaš mora prijeći, odnosno od natjecanja do natjecanja je drugačiji. Upravo iz navedenih razloga u ovom sportu ne uživaju samo odlični atletičari, već i svi oni koji uz manju snagu i brzinu vrlo dobro vladaju tehnikom orijentiranja i brzog čitanja zemljovida.

Pored praktičnosti koju poznavanje orijentiranja pruža (nećete zalutati i time izgubiti dragocjeno vrijeme, ekonomski ćete iskoristiti određene vidove energije, ne pokretati službe spašavanja i sl.). Aktivni učesnici orijentacijskog trčanja, dakle natjecatelji, imaju mogućnost da sami osjete i ostale vrijednosti koje im ovakva aktivnost pruža.

Navest ćemo samo neke prednosti orijentacijskog trčanja:

 • aktivan boravak u prirodi, relativno čistoj i nezagađenoj, udaljenoj od urbanih sredina
 • utjecaj povoljnih vremenskih parametara (zrak, sunce, voda, viša nadmorska visina) 
 • višestruka psihofizička angažiranost učesnika, odnosno cjelokupnog organizma svakog pojedinca u optimalnim klimatskim uvjetima 
 • pristupačnost bavljenja ovim sportom za sve uzraste oba spola, bez obzira na njihova početna znanja i psihofizičku kondiciju.

Tečaj orijentacije neće govoriti samo o orijentacijskom trčanju već o nizu disciplina koje su zastupljene u orijentacijskom sportu (precizna orijentacija, orijentacija na brdskim biciklima,…) te o raznim temama vezanima za orijentaciju i orijentacijski sport. Tečaj je otvoren za sve uzraste i cjelokupne obitelji.

Iako se radi o sportskoj disciplini, orijentacija privlači cjelokupne obitelji koje istovremeno mogu nastupati na natjecanjima, kako rekreativno tako i “profesionalno”.

DODATNE INFORMACIJE O ORIJENTACIJSKOM TEČAJU:

 • Početak tečaja je 27.2.2008. u 19.30 sati, Ribnjak 2, Zagreb
 • Teoretska predavanja održavati će se srijedom od 19.30 sati u prostorijama kluba – Ribnjak 2.
 • Praktične vježbe i treninzi održavati će se vikendom na terenima u Zagrebu i okolici,najčešće u parku Maksimir sa početkom u 10.00 sati ili prema dogovoru.
 • Cijena tečaja je 200 kuna (samo 8,7 kn po predavanju i treningu!!!). Tečaj možete plaćati i u ratama. Posebne popuste nudimo za obitelji i supružnike.
 • U cijenu škole uračunati su troškovi predavanja, korištenja edukacijske i orijentacijske opreme, orijentacijskih karata, dodatnih informativnih materijala, rad instruktora na terenu, postavljanje i crtanje orijentacijskih staza te priručnik uz školu orijentacije na 70 stranica (40% kolora).
 • U cijenu škole nisu uračunati troškovi prijevoza na treninge i natjecanja.
 • Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na telefon ili putem e- pošte.

Okvirni program tečaja potražite na internetskim stranicama Orijentacijskog kluba VIHOR – www.vihor.hr.

Dobrodošli među prijatelje!

Orijentacijski klub VIHOR 
Ribnjak 2, 10 000 Zagreb
Tel. 01/4818 551; 098/742 094
vihor@vihor.hr

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice