Sada čitate
Vitamini i minerali

Vitamini i minerali

Željezo
Manjak željeza u prehrani uzrokuje sideropeničnu anemiju ili slabokrvnost koja je karakterizirana smanjenom koncentracijom hemoglobina te smanjenim brojem ili veličinom eritrocita. Ovaj tip anemije najčešće nastaje uslijed nedostatnog unosa željeza putem hrane, poremećaja apsorpcije željeza, dugotrajnog gubitka krvi (menoragije, metroragije, krvarenja iz gastrointestinalnog trakta, hematurije) ili povećanih potreba organizma za željezom (rast, trudnoća, dojenje).

- Oglas -

Anemija dovodi do tromosti i pospanosti (nizak radni kapacitet), problema u učenju, slabog rasta i razvoja, povećanog pobola i maternalne smrtnosti, posebno za vrijeme poroda.

Najbolji izvori željeza su: meso, riba, perad i jetrica, ali željeza također ima u mahunarkama, tamnozelenom lisnatom povrću i suhom voću. Željezo iz namirnica biljnog porijekla se ne apsorbira tako dobro kao željezo iz namirnica životinjskog porijekla. Bio-iskoristivost željeza, naročito iz namirnica biljnog porijekla, poboljšava se ako se u obroku kombiniraju namirnice koje su bogati izvori vitamina C.

Vitamin A
Potreban je za rast i diferencijaciju epitelnog tkiva dišnog, urogenitalnog i probavnog sustava. Također je veoma važan za učinkovito funkcioniranje imunološkog sustava. Nedostatak vitamina A može dovesti do oslabljenog vida noću (noćno/kokošije sljepilo).

Vitamin A u svojoj aktivnoj formi (retinol) se prirodno nalazi samo u hrani životinjskog podrijetla.

Ima ga u jetricama, jajima i mnogim mliječnim proizvodima te majčinom mlijeku. Mnoge vrste voća i povrća tamnijih boja sadrže pigmente, tzv. karotene, koji prelaze u vitamin A tijekom resorpcije u crijevima.

Tiamin, riboflavin, niacin, B6, folna kiselina, pantotenska kiselina, B12 i biotin pripadaju onome što se ponekad naziva kompleks vitamina B. Vitamini B-skupine su neophodni za pretvorbu ugljikohidrata, masti i proteina u energiju kao i za njihovo korištenje za izgradnju i obnavljanje tjelesnih tkiva. Manjak ovih vitamina može dovesti do ozbiljnih posljedica uključujući: slabost mišića, paralizu, mentalnu konfuziju, poremećaje živčanog sustava, probavne smetnje, ispucalu i ljuskavu kožu, tešku anemiju i poremećaj rada srca.

Dostatan dnevni unos B- vitamina je važan. Namirnica bogate vitaminima B- skupine su: tamnozeleno povrće, grah, grašak, žitarice, meso, riba i jaja.

Preporuka za čitanje

Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza iz hrane, tvorbu kolagena (vezivno tkivo) koji povezuje tjelesne stanice, a djeluje i kao antioksidans. Većina voća, posebno agrumi i kiwi, te mnoge vrste povrća, uključujući i krumpir, su dobri izvori vitamina C.

Vitamin D je posebno važan za iskorištavanje kalcija u organizmu. Ima ga u ribljem ulju, jajima i mlijeku, a stvara se i u organizmu kada je koža izložena sunčevom svjetlu. Nedostatak vitamina D kod male djece može dovesti do rahitisa.

Jod je važan za pravilan rast i razvoj. Nedostatak joda može uzrokovati gušavost (povećana štitnjača) i mentalnu zaostalost. Bogati izvor joda su namirnice podrijetlom iz mora ali i neke druge namirnice sadrže manje količine joda. Vrlo važan izvor joda u prehrani su i namirnice obogaćene jodom npr. kuhinjska sol.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo // http://www.hzjz.hr

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice