Terry Fox Run vraća se na Jarun!

Iz godine u godinu hrvatska obitelj zaljubljenika u trčanje svoje kilometre početkom jeseni posvećuje Terryju Foxu, Kanađaninu koji je u svijetu istinski sinonim za neodustajanje. Terry je postao poznat po svome Maratonu nade, trci koju je kroz Kanadu trčao s umjetnom nogom kako bi prikupio novac za istraživanje raka.

- Oglas -

Maraton nade je i danas, 43 godine kasnije, najveća jednodnevna akcija prikupljanja sredstava za borbu protiv raka diljem svijeta što savršeno ocrtava njegovu posljednju želju –  nastavak trke do dolaska na cilj, u svijet bez raka.

Ovu plemenitu priču Hrvatska podržava više od dva desetljeća, a novo 24. izdanje trke Terry Fox Run održat će se 1. listopada na Jarunu, uz brojne poruke ljubavi, nade i inspiracije, zabavne sadržaje te nastupe Nele Đinđić i dječjeg zbora Zagrepčanke i dečki.

„Trčao si za nas, a sada mi trčimo za tebe“, slogan je ovogodišnjeg izdanja koji je, uz #DearTerry, inspiriran milijunima poruka i pisama koje je Terry, kroz godine inspirativnog Maratona, dobivao iz raznih krajeva svijeta.

Ove se godine zagrebačka trka vraća na Jarun, a održat će se ispred košarkaškog terena koji se nalazi uz malo jezero, gdje će svi sudionici još jednom poslati svijetu jasnu poruku Terryjeve ostavštine – „Ne odustajem“.

Humanitarna akcija započinje tradicionalnom prodajom majica u subotu, 23. rujna, u Bogovićevoj ulici, kao i u City Center One East i City Center One West centrima od 10:00 do 14:00 sati. Majice će se prodavati po cijeni od 15 eura, a bit će ih moguće kupovati sve do isteka zaliha, narudžbom putem Facebook stranice www.facebook.com/TFRCroatia kao i na sam dan trke.

Jako smo sretni da će se trka Terry Fox Run ove godine ponovno održati na Jarunu, našoj tradicionalnoj lokaciji. Terry Fox bio je pravi kanadski junak, a njegovo nasljeđe i dalje ima pozitivan globalni utjecaj. Veselimo se što većem broju građana 1. listopada na Jarunu, gdje nam se svi mogu pridružiti u prikupljanju sredstava za borbu protiv raka – trčanjem, hodanjem, rolanjem ili vožnjom bicikla”, izjavila je otpravnica poslova u veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj, gđa Nathalie Niedoba.

Dragi Terry, hvala ti što si me naučio da bolje uvijek postoji i da granice postoje samo kako bi nas potaknule da uvijek možemo više. Hvala ti za hrabrost, odlučnost, hvala ti za nadu.

„Prethodne rečenice samo su dvije u nizu bezbrojnih poruka poslanih Terryju, mladiću koji je inspirirao nas i milijune ljudi diljem svijeta da nastavimo njegovim putem u borbi protiv raka. Terryju veliko hvala što nas je naučio što znači svi za jednoga i jedan za sve, a svim ljudima dobre volje u Hrvatskoj hvala na podršci koju pružaju već dugi niz godina. Veselimo se ponovnom okupljanju na Jarunu u što većem broju, ovo je naš Maraton nade“, izjavila je Illeana Cesarec, članica Uprave tvrtke MPG.

Zaklada Terry Fox Run do danas je prikupila više od 850 milijuna dolara za istraživanje raka na svjetskoj razini, a Hrvatska u tome ima značajnu ulogu ostvarenu kroz gotovo milijun eura doniranih za istraživanja te borbu protiv raka. Prošlogodišnja donacija otišla je na adresu Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić“, kako bi uistinu pomogla onim najmlađima i najranjivijima – djeci. Intenzivno liječenje dijagnoze malignog tumora  u dječjoj dobi sve je uspješnije, ali za posljedicu ima veći broj komplikacija što zahtjeva kontinuirano praćenje i nakon završenog onkološkog liječenja. Nadzor organskih sustava izliječenih, pravovremene intervencije i uključivanje u rehabilitacijske postupke pružaju veću šansu djetetu i mladom odraslom za aktivno i potpuno uključivanje u život. Upravo će zbog toga i ovogodišnja donacija biti usmjerena upravo njima.

Sretan sam i ponosan da je Hrvatska liga protiv raka bila jedna od pokretača humanitarne trke u spomen na velikog junaka Terrya Foxa koja je i u Hrvatskoj dala značajan obol u znanstvenom istraživanju i liječenju oboljelih od zloćudnih bolesti“, istaknuo je dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Hrvatsko izdanje trke Terry Fox Run održava se u organizaciji agencije MPG, Veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka, u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, u suradnji s hotelom Esplanade Zagreb i agencijom XOXO, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstva turizma i sporta.

Više informacija o 24. izdanju trke Terry Fox Run te načinima sudjelovanja i doniranja mogu se pronaći na stranici: http://www.facebook.com/TFRCroatia.

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice