Sada čitate
Škopac 15. na utrci Svjetskog kupa

Škopac 15. na utrci Svjetskog kupa

10. kolovoza 2008. u malenom austrijskom mjestancu Ebensee održana je 5. trka Svjetskog planinskog kupa – Feuerkogel – Berglauflauf. Nakon dugotrajnog razmatranja financijske konstrukcije, ipak je prvo ime planinskog trčanja u Hrvata, Ivica Škopac odlučio da će i ove godine pokušati prikupiti nešto bodova u Svjetskom kupu (16. mjesto 2007.). Do kraja su preostale još dvije trke, 27.rujna u Schneebergu i 04. listopada u Šmarnoj Gori, koje su bliže i time otvaraju mogućnost da se s obzirom na enormno poskupljenje goriva i Hrvati ipak uključe u trku za bodovima.

- Oglas -

Trka na Feuerkogel održavala se po 13. put i konačno je za razliku od prethodnih godina, zasijalo sunce na dan natjecanja. Čitav taj predio pokrajine Salzkammergut uglavnom je u oblacima i laganoj kiši dobar dio ljeta. Vrh iznad jezera Traunsee, Feuerkogel, visok je 1600 m.

Trka kreće ispred Gradske vijećnice u gradu na 350 m/nv i nakon 11 km vijuganja grebenom i crnom skijaškom stazom, završava na samom vrhu. Visinska razlika trke je +1250 m/-50 m.

Rekorde staze drži nenadmašni Jonathan Wyatt (NZL) sa 55:19 (2006.) i Anna Frost (NZL) sa 1:02:46 (2007.). Žene i stariji od 70 godina, te juniori trče kraću verziju staze od 9 km.

Organizacija trke bila je izvanredna, domaćini vrlo ljubazni, mala ekipa Hrvata (Škopac i Atlija) čak je oslobođena plaćanja startnine. Ugodno iznenađenje odmah na početku, pogotovo ako se uzme u obzir da je u startninu osim majice i prigodnih poklona uključena i masaža na cilju, te povratak gondolom u dolinu!

Na trci se pojavilo prilično renomiranih imena, kako u muškoj, tako i ženskoj konkurenciji, ukupno je 176 natjecatelja završilo trku. Izostankom neprikosnovenog Wyatta kalkuliralo se o pobjedi Marca Gaiarda (ITA), te su padale oklade hoće li uspjeti srušiti rekord staze, dok je u ženskoj konkurenciji vladala neizvjesnost – pojavila se rekorderka Anna Frost, ali i najbolja Austrijanka Andrea Mayr. Mayr je na kraju poput Wyatta pomela Frostovu (1:02:55) i srušila rekord staze za čitave 4 minute, odlično vrijeme od 58:21! Trećeplasirana je Slovenka Mateja Kosovelj sa vremenom 1:03:25, vrlo blizu Frostove.

U muškoj konkurenciji Gaiardo je očekivano poveo, ali nije srušio rekord staze, išao je 57:32, odmah za njim plasirao se Poljak Dlugosz, a napeto do samog kraja je bilo u borbi za 3. mjesto, aktuelni austrijski državni prvak Kroll i naš susjed Slovenac Kosovelj stalno su jedan drugom puhali za vrat. Ipak je na kraju pobijedio Kosovelj sa 14 sekundi prednosti (59:15). Naš Ivica Škopac osvojio je odlično 15. mjesto sa vremenom 1:06:04. Siniša Atlija 117. sa vremenom 1.46:31.

Preporuka za čitanje

Za kraj, malo zanimljivosti sa trke – za razliku od naših klinaca i klinceza, tamo se trči i natječe sve u 16 – organizirana je i mini trka na 3 km, gdje su sudjelovali malci do 16 godina starosti, a najstariji sudionik rođen je davne 1933. i nakon najvećeg pljeska na proglašenju u svojoj kategoriji izjavio je kako očekuje popraviti svoj rezultat nagodinu, a trčao je na 9 km 1:43:54 i ostavio nešto mlađih iza sebe.

Ljubezni domaćini podijelili su nagrade, izvukli tombolu u kojoj je svatko dobio ponešto, barem sitnicu za uspomenu i povratak kući može početi. Nadamo se dobrom rezultatu na preostale dvije trke kupa, te podršci sponzora da se uključimo u više trka iduće godine. Samo se treba nadati da cijene goriva neće otići u nebo, a i da će nam trke biti malo bliže!

Piše: Tanja Atlija, AK “Borik” Bjelovar

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice