Sada čitate
Svjetsko veteransko prvenstvo dogodine na Sljemenu!!

Svjetsko veteransko prvenstvo dogodine na Sljemenu!!

Lijepi i blagi češki brežuljci bili su idealan teren za veteransku trku, s obzirom da nije bilo ekstremnih uspona koje karakteriziraju staze za mlade planinske trkače sklone izazovima. Za one starije od 55 godina čak je upriličena i kraća staza od 9.9 kilometara, dok su mlađi imali duži put od 11.3 km. Međutim, cilj je bio isti pa ispada da su stariji imali prosječno jači uspon s obzirom da je visinska razlika od 650 metara u oba slučaja jednaka. No, pošto je teren obilovao zaravnima, pa čak i kratkim nizbrdicama, vrh je bio relativno lako dohvatljiv, u prilog čemu ide podataka da je od ukupnog broja takmičara odustao samo jedan.

- Oglas -

Najjača konkurencija je bila u muškoj M50 kategoriji, koja je ukupno privukla 109 trkača, dok se rezultatski najbrže trčalo u M40 i M45. Iako je već dvije godine veteranski status spušten na 35 godina, ta kategorija trkača (od 35 do 39 godina) nije jača od sljedeće dvije starosne grupe, iz čistog razloga što se trkači mlađi od 40 godina još uvijek ne osjećaju veteranima i oni najjači još uvijek nemaju potrebu nastupa u veteranskim prvenstvima.

Pobjednik u M35 je slovenski povremeni seniorski reprezentativac Marjan Zupančič, koji se 3 tjedna prije nije uspio kvalificirati za slovensku reprezentaciju za seniorsko prvenstvo svijeta, pa je utjehu našao u veteranskom. Marjan, inače moj cimer u sobi tijekom prvenstva, reprezentativac je Slovenije i u turno skijanju, odličan je duatlonac, kajakaš i vrlo je svestran u svim ekstremnim natjecanjima, a poznat je i kao prvi pobjednik čuvenog “Teka na Grintavec” prije 8 godina. Dobro ga poznaju i slovenski zatvorenici, s obzirom da radi u ljubljanskom zatvoru kao čuvar!

U kategoriji M40 pobijedio je američki stalni reprezentativac Simon Gutierez (1966. godište) i postavio najbolje vrijeme natjecanja, te tako obranio titulu osvojenu prošle godine. Od zanimljivosti treba još navesti fantastičnu borbu u kategoriji M55, gdje su se na zadnjem usponu doslovno išprintavali Austrijanac Puchner (rođen 1952.g.) i Talijan Moscato (rođen 1951.g.), a pobjeda je pripala austrijskom veteranu u foto finišu s razlikom od samo jedne jedine desetinke!

Odlične su bile i veteranke, posebno u prve tri kategorije, gdje smo vidjeli nekoliko aktualnih reprezentativki Češke, Poljske i Austrije. Svjetska aktualna seniorska prvakinja Anna Pichrtova (rođena 1973.g.) ispunila je par dana prije prvenstva uvjet za nastup na veteranskom prvenstvu, znači napunila 35 godina, i odmah suvereno osvojila svoju prvu veteransku titulu. Tako su po prvi put u povijesti planinskog trčanja sve tri svjetske titule (seniorska, veteranska, na duge staze) trenutno u vlasništvu jedne osobe. Anna je dugo bila u vodećoj grupi muških veterana iz svoje kategorije, a na kraju bi u muškom poretku osvojila 7. mjesto?!
Najstariji učesnici su bili Karel Hladik iz Češke (rođen 1925.g.) i Xenia Nicolaeva iz Moldavije (rođena 1927.g.).

Natjecanje je bilo vrlo uzbudljivo i zaista je bilo neobično vidjeti poplavu veterana u češkim brdima. Startalo se zasebno po svakoj kategoriji u razmacima od po 20 minuta, što je dodatno pridonijelo uzbuđenju jer je viđeno puno taktičkih trka. Lista pobjednika:

11.3 km
M35 Marjan Zupančič (SLO) 52.18
M40 Simon Guttierez (USA) 50.10
M45 Gilles Convert (FRA) 50.48
M50 Colin Earwalker (NZL) 55.48
W35 Anna Pichrtova (CZE) 55.50
W40 Irena Pakosz (POL) 62.10
W45 Irmgard Kubicka (AUT) 60.31
W50 Max Greenan (IRL) 64.24

9.9 km
M55 Alois Puchner (AUT) 51.12
M60 Oldøich Smida (CZE) 52.49
M65 Vincent Bašista (SVK) 57.52
M70 Jiri Libra (CZE) 62.09
M75 Alexander Menarry (ENG) 77.11
M80 Bém František (CZE) 93.35
W55 Rosy Pattis (ITA) 63.22
W60 Marianne Spronk (GER) 66.25
W65 Bärbel Berghaus (GER) 71.13
W70 Mária Marcibalova (SVK) 90.38
W80 Xenia Nicolaeva (MOL) 2.56.52

Popis osvajača medalja po zemljama

 

Na kraju programa podijeljene su medalje u svim kategorijama, u pojedinačnim i momčadskim konkurencijama i odsvirane nacionalne himne, pa se program razvukao do duboko u noć. Mnoštvo nagrađenih je već došlo s aureolama svjetskih prvaka i rekordera sa staze i cestovnih natjecanja u polumaratonu i maratonu.

I za kraj šećer: na samom završetku ceremonijala odsvirana je i himna “Lijepa naša” jer je Hrvatska dobila organizaciju sljedećeg prvenstva svijeta za veterane na našem Sljemenu.

S jarbola je skinuta zastava svjetske federacije za planinsko trčanje (WMRA) i svečano uručena našem predstavniku u čijem će posjedu biti sljedećih godinu dana. Iskreno se nadam i vjerujem da ćemo 12.09.2009. na Sljemenu više puta čuti hrvatski himnu i to iz natjecateljskih pobuda. Jer, imat ćemo što pokazati svijetu: Ivica Škopac ulazi dogodine u kategoriju M35, tamo su već Lovelos Slovinac, Željko Letonia i Saša Belčić; u M40 imamo Nedjeljka Ravića, Ðuru Komlenovića i Josipa Lackovića; u M45 su Drago Paripović, Mladen Bubanko, Damir Černić, Željko Bradarić; u M50 su Ivica Šošić, Darko Krog, Krešo Čolić itd., dok kod veteranki dobre šanse imaju Sanja Begović Geceg (Ž35 dogodine) i Višnja Škevin (Ž40). Josip Ðunđek bi pak sa svojih 85 godina mogao konkurirati za zlatnu medalju u najstarijoj kategoriji, ali i za najstarijeg učesnika (rođen 1924.).

Napisao i poslikao Janko

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice