Sada čitate
Polojska ultra – potencijalno Europsko i Svjetsko prvenstvo na 100 km

Polojska ultra – potencijalno Europsko i Svjetsko prvenstvo na 100 km

Dobro nam poznata Polojska ultra, jedina (trenutno) utrka na 100 km u Hrvatskoj, podijelila je važnu i bitnu informaciju na svom facebook profilu – najavili su kandidaturu za domaćinstvo Europskog i Svjetskog prvenstva na 100 km za 2023. i 2024. godinu.

- Oglas -

Nas je zaintrigiralo i znatiželja nam nije dala mira, nego smo morali saznati o čemu se točno radi i kako je došlo do toga.

Prenosimo vam odgovor od glavnog krivca, organizatora Polojske ultre, Tomislava Marinovića, ujedno i glavnog trenera i predsjednika Ultramaraton kluba Mazator.

Trčanje.hr: Kako je došlo do ideje za organizacijom iste?

Godinama već govorimo kako je naš Poloj (Splavarska ulica) idelan lokalitet za organizaciju psiholoških evenata, odnosno utrka na 100 km, pa čak i onih zahtjevnijih koje su nam stalno na pameti, npr. 24h, 12h, pa sve do 6 dana trčanja evenata te smo se odlučili na jednu ovakvu ludost jer mi jedini nismo normalni koji bi to mogli organizirati. Osim toga, već smo bili domaćini Svjetskog prvenstva na 100 km pod organizacijom AK Sljeme, prije 3 godine, točnije 2018. u Sv. Martinu na Muri, pa rekosmo, zašto to ne bi sad ponovili i dalje promovirali Lijepu našu i razvijali ultra trčanje.

Trčanje.hr: Kako izgleda kandidatura za navedena natjecanja?

Prvo je sve krenulo razgovorom s Pavaom Vlahekom koji je dao smjernice za kandidaturu, a onda kasnije i samim javljanjem i komunikacijom s IAUom (International Association of Ultrarunners). Velika je to hrpa dokumenata bila koju smo pročitali, vidjeli šta se sve traži i na kraju najteži dokument je bio financijski plan, za kojeg smo ludo i hrabro rekli, mi to možemo! Iz svih dokumenata istaknuo bi kako smo morali predati i meteorološku statistiku za posljednjih 5 godina za planirane datume organizacije, a IAU će sve tražene stavke uzeti u razmatranje.

Trčanje.hr: Koji su sljedeći vaši koraci, odnosno postupci?

Sad smo trenutno na čekanju, iako smo već polako stupili u kontakt s potencijalnim sponzorima. Pomalo brzamo, jer smo si već nekako život podredili tome da ćemo to dobiti organizaciju istog, ali opet pokušavamo se smiriti i pričekati konačnu odluku koja je ovog trenutka najvažnija za daljnje korake. Ali svakako komuniciramo sponzorima da smo i ovo prijavili, te osim drugih utrka koje nudimo, važno nam je ovo spomenuti sve kako bi ostvarili što bolje suradnje jer financijska konstrukcija je velika i izdašna.

U slučaju da udjemo u potencijalni krug organizatora, vjerujem da će nas posjetiti IAU delegacija, provjeriti sve naše smještajne kapacitete, stazu i logistički prostor oko nje, a vjerujem i provjeriti naš engleski jezik i slavonsku kuhinju (hahahaha).

Trčanje.hr: Uzbudljiv period je pred vama i nadamo se da ćete to dobiti, a što možemo očekivati na 5.Polojskoj ultri 2022. godine?

’Dobro ste to rekli, uzbudljiv period je pred nama. Nikad od postojanja kluba nam nije bilo ovako i ovo je definitivno projekt koji nam trenutno priliči, odnosno organizacijski smo spremni za svjetske manifestacije. Što se tiče Polojske ultra 2022. godine, pripremamo panel diskusiju, veću, dužu  s mnoštvom sugovornika i zanimljivih tema, a za samu utrku kreirati ćemo još bolju atmosferu uz dodatne sadržaje za gledatelje, navijače, a isto tako i za trkače. Svakako nam je želja i novitet na ovim prostorima, organizirati Elite casual run s našim najboljim ultrašima kako bi drugi mogli osjetiti trčanje rame uz rame s našim najboljim ultašicama i ultrašima. Imamo još toga što pripremamo, al neka bude nešto i za druge članke (hahaha). Iskoristit ću ovu priliku da se zahvalim Ministarstvu turizma i sporta koji su našu Polojsku ultru 2021. godine prepoznali kao važnu sportsku manifestaciju i dodatnom financijskom podrškom dali vjetar u ledja za daljnje vrhunske sportske manifestacije kao i ove koje smo prijavili. Jednako važno, možda i najvažnije za utrku, prijave ćemo otvoriti vrlo brzo. 😉

Preporuka za čitanje

Hvala Tomislavu na ugodnom razgovoru i smirenju naše znatiželje. Lijepo je vidjeti trkačke entuzijaste kako maksimalno ulažu napore u razvoj trčanja, a prvenstveno ultra trčanja na području Slavonije, a vjerujemo i jakom refleksijom diljem Lijepe naše.

Ultramaraton klubu Mazator želimo ostvarenje ovih velikih projekata, te ih i dalje pratimo.

Pratite ih i vi na njihovim facebook stanicama Polojska ultra 100km i Ultramaraton klub Mazator.

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice