Sada čitate
25. Žumberačka utrka, ove godine na izmijenjenoj stazi

25. Žumberačka utrka, ove godine na izmijenjenoj stazi

U kombinaciji da budu odgovorni prema novoj Corona situaciji te izbjegnu nepotrebni prijevoz trkača u punim autobusima od Sošica do Radatovića, ali i želji da se prikaže jedan drugačiji Žumberak organizator je ove godine odlučio start i cilj utrke ostaviti u Sošicama.

- Oglas -

Dosadašnja ruta utrke od Radatovića do Sošica trebala je spojiti Zapadni i središnji dio Žumberka. Ove godine natjecanje će se održati u samom središtu Žumberka, na jednoj zanimljivoj, uzbudljivijoj, a vjerujemo i nešto lakšoj stazi.

Počnimo od Sošica. Kada je prije 25 godina održana 1. Žumberačka utrka onda se o Sošicama pisalo kao mjestu netaknute prirode, pomalo zaspalom u vremenu gdje ponekad zaluta poneki turist. Danas je slika puno drugačija. Žumberak je postao Park prirode. U Sošicama je izgrađen posjetiteljski centar koji uskoro očekuje otvorenje, vikendima je to početna baza za mnogobrojne planinare i šetače. U gostionici u centru možete dobiti kartu s biciklističkim ili pješačkim rutama, a možete i iznajmiti jedan od 10 električnih bicikala koji su stacionirani na glavnom trgu i nastaviti svoj put dalje na ekološki i tih način.

Tu se nalazi i start utrke na 15 ili 6 km, ali i utrke djece od predškolske dobi do završetka osnovne škole.

Trči se prema selu Sopote. Centar sela udaljen je 2 km od starta, a selo je u više navrata dobilo nagradu za najuređenije selo Zagrebačke županije. Iako u selu živi samo jedan stanovnik mnogi stanovnici koji su davno napustili svoje kuće uredili su ih kao vikendice u onom izvornom obliku kakve su bile nekada, kada su prije mnogo desetljeća iz njih otišli.

Kilometar dalje prolazi se pokraj prelijepog Sopotskog slapa. Tu je ujedno i okret trkača na 6 km. Oni se vraćaju, a trkači na 15 km nastavljaju dalje.

Cesta dalje vodi vijugavim šumskim putem sa stalnim, ali ne toliko strmim uzbrdicama i padinama. Cijelo vrijeme kroz šumu. 2 km dalje nalazi se odvojak za Kekiće, opet jedno zanimljivo seoce s opet samo jednim stanovnikom.

Mi produžavamo dalje i nakon 1,5 km dolazimo do odvojka na kome stoji putokaz za Stari grad Žumberak. Nekadašnja uskočka utvrda do koje nas dijeli samo 1 km. Tu ipak ne silazimo. Na tom križanju nalazi se mjesto oko kojeg se okrećemo i vraćamo natrag. Opet kroz sva navedena lijepa mjesta.

Preporuka za čitanje

Zanimljivost utrke je i ta da na njoj mogu nastupiti svi dobni uzrasti, od onih najmlađih do najstarijih sportaša. Naravno svatko u svojoj kategoriji. Obavezno povedite i svoje najmlađe.

Organizator je poznat po svom gostoprimstvu, originalnim nagradama a ove godine i posebnim glazbenim programom nakon natjecanja. Svakako vrijedno za posjetiti za one koji nisu bili. A oni koji jesu vjerojatno će se vratiti.

Ove godine natjecanje je potpomognuto od strane Ministarstva turizma i sporta te se očekuje i dodatna kvaliteta u provedbi programa.

Raspis utrke i dodatne informacije možete vidjeti na: https://akzumberak.hr/trka.php?sadrzaj=raspis

 

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice