Sada čitate
Gdje se u Hrvatskoj trči?

Gdje se u Hrvatskoj trči?

U protekloj se godini u Hrvatskoj trčalo na preko stotinu utrka. Najbrojnije (preko 80 utrka) su bile kratke utrke (do 20 km) i polumaratoni (21 km) kojih se prošle godine održalo preko 30, zatim maratoni (42 km) sa 5 utrka (Zagreb, Plitvice, Slatina, Poreč i Sljeme) te 4 ultra-maratonske utrke (60-340 km) na relacijama Zagreb-Vukovar, Savudrija-Novigrad, Vukovar-Slavonski Brod te Zagreb-Čazma.

- Oglas -

Osim utrka u trčanju, tijekom godine se u Hrvatskoj održavaju i utrke u duatlonu (trčanje i bicikl), triatlonu (plivanje, bicikl, trčanje), aquatlonu (plivanje i trčanje) te utrke u brzom hodanju. Tako se u 2008. godini održalo 6 utrka u brzom hodanju te preko 20 utrka u duatlonu i triatlonu.

Pored navedenih utrka, u Hrvatskoj se tijekom cijele godine održava oko 20 liga u trčanju, duatlonu, triatlonu i aquatlonu. Naravno, Zagreb prednjači s brojem različitih liga te se u njemu prošle godine održalo čak 9 liga. Osim u Zagrebu, nekoj od liga se može priključiti i u sljedećim gradovima i mjestima diljem Hrvatske: Bjelovar, Ivanec, Kastav, Kostrena, Pazin, Prelog, Pula, Rovinj, Split, Jastrebarsko, Varaždin, Velika Gorica, Karlovac i selo Prigorec kod Varaždina.

Iz svega navedenog može se zaključiti kako se u Hrvatskoj, statistički gledano, skoro svaki treći dan održava jedna utrka, iz čega bi se opet moglo zaključiti da smo jako razvijena trkačka nacija. Nažalost, to nije tako. Problem se krije u iznimno malom broju osoba koje se u Hrvatskoj bave trčanjem, a samim time i nastupaju na utrkama. Prosječan broj sudionika na utrkama je oko 70, a na samo 20-ak% utrka nastupi preko 100 sudionika.

Kako se često volimo uspoređivati s našim sjevernim susjedima, dovoljno je vidjeti koliko se u Sloveniji godišnje održi utrka (406) te kakva im je posjećenost utrka, a zatim to usporediti s ukupnim brojem stanovnika, što nas dovodi do jednostavnog zaključka da smo, čak i u usporedbi sa sjevernim susjedima, jako nerazvijena trkačka nacija.

Preporuka za čitanje

Portal UTRKE.net od 2006.godine radi na popularizaciji trčanja u Hrvatskoj i na njemu se, između ostaloga, može pronaći virtualna škola trčanja te najave i rezultati svih utrka koje se održavaju u Hrvatskoj, forum, izvještaji s utrka, fotogalerije te brojni drugi sadržaji.

Tekst priredio: Nedeljko Vareškić

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice