Sada čitate
Bizarno i zabavno – 5 najčudnijih utrka na svijetu

Bizarno i zabavno – 5 najčudnijih utrka na svijetu

Već smo u nekoliko navrata pisali o neobičnim i ekstremnim utrkama poput onih u pustinji, na Everestu ili Sjevernom polu ali ovo što ćete sada vidjeti izlazi i iz okvira neobičnog i ulazi u bizarno. I baš zato su super zanimljive i zabavne.

- Oglas -

Evo našeg izbora TOP 5 najčudnijih utrka:

foto: GETTY-IMAGES/FAIRFAX-MEDIA

Utrkujte se s vlakom na Puffing Billy

Mjesto: Melbourne, Australija

Dužina: 13,2km

Parni vlak Puffing Billy vozi konstantnih 14 km/ h, a trkači moraju postići ujednačeni tempo od 4 minute i 15 sekundi po kilometru da bi ga pobijedili.

Valovita staza uključuje opaki uspon uz brdo i  nekoliko točaka prijelaza vlakova gdje trkači moraju zastati i pričekati da vlak prođe ukoliko on upravo dolazi. Zanimljivost toga je što vlak koji lovite, odnosno prestižete, možete vidjeti na gotovo svakom zavoju pa ovo pomalo podsjeća na Wings for Life kada vas lovi automobil samo je ovdje u pitanju nekoliko stotina tona težak vlak prepun navijača i još k tome radi se o glasnoj parnoj lokomotivi.

 

Pokušajte uloviti taj sir

Mjesto: Gloucestershire, Engleska

Dužina: 183 metra nizbrdo

Jedna od najčudnijih utrka na ovom popisu definitivno je Cooper’s Hill Cheese Roll u Gloucestershireu u Engleskoj. Na ovom se natjecanju kotač sira Double Gloucester kotrlja niz strmo brdo dugo 183 metra dok ga sudionici pokušavaju uloviti. Nekoliko trenutaka kasnije, sudionici trče (padaju, klize i strmoglavljuju se) za sirom, sve u nadi da će ga uhvatiti i dobiti glavnu nagradu – taj isti sir. Ako mrzite mrlje od trave i koju polomljenu kost, ova utrka možda i nije za vas.

 

foto: GARRETH EVERETT/HUW EVANS AGENCY

Čovjek protiv konja

Mjesto: Llanwrtyd Wells, Wales

Dužina: 35,2 km neravnog terena

Sve je započelo 1980. raspravom i okladom može li čovjek u trčanju pobijediti konja. Rasprava se s godinama pretvorila u izazov, a izazov u pravi pravcati „Čovjek protiv konja“ maraton. Smješteni u Walesu, ljudi koji trče dobivaju 15-minutnu prednost protiv svojih konkurenata koji su na konjima. Od gotovo 40 utrka do sada održanih samo je u dvije trkač uspio pobijediti konja. Na utrci sudjeluje oko 500 trkača i 50 konja.

 

Utrka smrti

Mjesto: Vermont, SAD

Dužina: ?

Death race smatra se ultimativnim izazovom zato što sudionici nemaju pojma što mogu očekivati. Možete li zamisliti da se prijavljujete na utrku, a ne znate niti dužinu, ni stazu, ni što vas očekuje na putu, hoćete li imati okrepu….

Ne postoje dvije iste utrke, a trkači ne dobivaju nikakve informacije prije nego što krenu. Jedino što znamo je da natjecanje uključuje višestruke neobične prepreke namijenjene mentalnom i fizičkom testiranju sudionika, dok sama utrka može trajati i više od 70 sati (iako je rok 24 sata) i nalazi se u zelenom gorju Vermont.

 

Trčanje uz stepenice s blokom leda

Mjesto: Bisbee Arizona, SAD

Dužina: 155 stepenica ili 1000 stepenica (7,2 km)

Natjecanje u nošenju leda “Bisbee Ironman” uključuje 155 stepenica i blok leda od 10 kilograma. To zvuči jednostavno i brutalno u isto vrijeme. Svaki sudionik zgrabi blok leda kliještama prije nego što krene trčati uz 155 stepenica, preko dionice asfaltirane ceste i niz strmo brdo sve do cilja.

Ako vam se „cukanje“ 10 kila teškog leda čini previše, možda ste više zainteresirani za “Bisbee 1000 Stair Climb” koji se sastoji od staze duge od četiri i pol milje (7,2 kilometra) s devet različitih stubišta i ukupno 1000 stepenica. Hm sada nam ovaj blok leda i ne izgleda tako loše. 🙂

 

Na koju biste utrku otišli?

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice