Sada čitate
Earth Run

Epicentar animacije AmicuS i Planet Zemlja prihvatili su se obnavljanja dojmljivog i izuzetno uspješnog projekta pod nazivom “Earth Run” u Hrvatskoj poznatija kao “Trka hrvatski nacionalni parkovi“, ultramaratonska je utrka organizirana s primarnim ciljem da oči javnosti zadrži usmjerene na globalno ekološko stanje i potakne građane na preuzimanje odgovornosti za očuvanje onoga što pripada svima – planeta Zemlje. Temelji projekta stvarani su u razdoblju od 1997. do 2001., kada se trka odvijala, nakon čega je, zbog neispunjenih financijskih preduvjeta, njeno razvijanje zastalo.

- Oglas -

Ove će godine šest ultramaratonaca i maratonaca okupljenih u Green Team, štafetnim trčanjem spojiti svih osam hrvatskih nacionalnih parkova (Mljet, Krka, Kornati, Paklenica, Risnjak, Plitvička jezera, Brijuni i Sjeverni Velebit) i pet parkova prirode (Učka, Velebit, Vransko jezero, Telašćica i Biokovo). Dugoprugaško je trčanje simbol zdravlja, entuzijazma i ustrajnosti, stoga je ideja organizatora na ovaj jedinstven način spojiti sportske s prirodnim vrijednostima.

Trka hrvatski nacionalni parkovi 2009. održati će se od 03. do 10. lipnja, povodom međunarodnog dana zaštite okoliša (05. lipanj).

Staza ukupne dužine oko 1000 km podijeljena je na 8 etapa:

1. N.P. Brijuni – N.P. Risnjak (130 km);
2. N.P. Risnjak – N.P. Plitvička jezera (140 km);
3. N.P. Plitvička jezera – N.P. Sjeverni Velebit (100 km);
4. N.P. Velebit – (P.P. Velebit) – N.P. Paklenica (120 km);
5. N.P. Paklenica – (P.P. Telašćica) – N.P. Kornati (110 km);
6. N.P. Kornati – N.P. Krka (55 km);
7. N.P. Krka – P.P. Biolovo (160 km);
8. P.P. Biolovo – Neretva – N.P. Mljet (140 km).

Trkačima Green Teama priključivati će se lokalni športaši, rekreativci, i veliki broj pasivnih sudionika u organiziranim dočecima. Trkači će im dijeliti ekološke priručnike s najznačajnijim savjetima o vlastitom angažmanu na unapređenju kvalitete življenja.

Uz trku će biti vezana i brojna tzv. popratna događanja kao što su izleti u prirodu, akcije čišćenja okoliša, pozdravni skupovi na mjestima s pohvalnim ekološkim napretkom i sl. U realizaciju popratnih događanja biti će uključene škole, ekološke organizacije, športski i planinarski klubovi, gradska i mjesna poglavarstva, te druge organizacije i pojedinci. Cjelokupan događaj biti će medijski praćen i to putem tiska, radio postaja, televizija.

Trka se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Izdvajamo i relevantne informacije o utrci: 

  • Datum održavanja: 03. do 10. lipnja, povodom međunarodnog dana zaštite okoliša (05.06.) 
  • Utrka nije takmičarska, te se brzina trčanja prilagođava najsporijem trkaču i satnici 
  • Osnovni tim (green team) trku trči štafetno dok im se priključuju sportaši, djeca i ostali na dionicama po njihovom izboru 
  • Etape su prosječne dužine oko 120 km, a očekujemo da će trkači dnevno istrčati 15-40 km 
  • Organizirana je sigurnosna pratnja (policija i organizatorska vozila) te logistička pratnja 
  • Trkači odmaraju u pratećem kamperu 
  • Noćenja po potrebi organiziramo s nacionalnim parkovima u njihovim smještajnim jedinicama

Više o trci na web stranicama organizatora AmicuS: www.prijatelj.hr i Planet Zemlja: www.planet-zemlja.hr. Na nevedenim stranicama Vas očekuju i zanimljive fotografije s dosadašnjih trka.

Budući da imamo još 1 slobodno mjesto u kamperu zainteresirani koji si mogu priuštiti slobodnih 8 dana, a mogu dnevno istrčati barem 20-ak km, mogu se javiti Robertu Schwarzu na tel: 091/501-2548.

Ostale pozivamo da nam se priključe na pojedinim rutama

Piše: Ervin Poljak

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice