Sada čitate
Vjeruješ li u proljetni umor?

Vjeruješ li u proljetni umor?

Redovita sportska aktivnost vjerojatno je najbolji način prevencije pandemije kroničnog umora no i najredovitiji vježbači mogu povremeno imati krize.

- Oglas -

Kao vrhunski triatlonac i Ironman koji je u periodu zime trenirao i do 28 sati tjedno redovito sam u periodu ranog proljeća uzimao period odmora. Radio sam to jer sam gledao stvari dugoročnije, a danas i kao trener vjerujem da je period odmora najbolji način da izbjegneš komplikacije koje mogu dovesti do gubitka motivacije i odustajanja od vježbanja.

Bez obzira da li si vrhunski sportaš ili se baviš sportskom rekreacijom profitirati ćeš ako planski odmoriš uz sljedeće napomene:

Čak i ako tijelo ne daje signale nemoj biti skeptičan

Ti odlučuješ kada, samo je bitno da nije prekasno. Razmisli kakva je to moć i sreća kada zdrav (bez ozljeda i s dobrom otpornošću na bolesti) možeš započeti s odmorom. Oni koji nisu u toj situaciji odmah bi ti zavidjeli!

Odmor neka ima strukturu

Važno je da ne traje ni prekratko ni predugo. Optimalni period je oko 10 dana. Predlažem sljedeći raspored. Započni s dva dana odmora nakon kojeg slijedi jedan dan aktivnog odmora i potom dva dana odmora, slijedi dva dana treninga gdje sve radiš kao da odmora prije nije bilo i potom ciklus završi s tri dana odmora. Ne zaboravi mi javiti rezultate!

Nemoj biti nestrpljiv

Učinci perioda odmora nisu odmah vidljivi, potrebno je možda i do dva tjedna po završetku ciklusa da se osjete rezultati poput povećane snage i poletnosti, jake motivacije za trening i slično. 

Nemoj se bojati

U tom periodu se nitko nikada nije ni zdebljao ni omršavio, a kamoli izgubio formu. Ono što bi se samo moglo dogoditi je jačanje samopouzdanja i smanjenje stresa.

Ako period kada odmaraš nastojiš iskoristiti za rad u vrtu, po kući ili slično trebaš biti oprezan i umjeren. Dobar način utroška eventualnog viška vremena bi bili primjeri poput: spremanja povrtnog soka, istezanja ili vježbe za dodatnu stabilnost trupa (plank, glute bridge, čučanj i slično). 

Piše: Dejan Patrčević, Adriatic Coaching

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice