Sada čitate
Utrke s preprekama

Utrke s preprekama

Nakon što netko krene s trčanjem, ubrzo može pretrčati nekoliko kilometara te se prijavi na neku utrku ili događaj kako bi podijelio oduševljenje sa svojim istomišljenicima. Obično to bude neka utrka na 5 km. Nakon što se dostigne cilj, iza toga s vremenom dođe 10 km, polumaraton, odvažniji se odluče na maraton, a oni koje smatramo ludima i na ultramaraton. Neki se drže jedne discipline, i tu poboljšavaju rezultate i imaju neki cilj, a drugi vole isprobati kombinirane sportove izdržljivosti pa skrenu u triatlon. Svatko od nas ima neke afinitete, a oni koji žele nove izazove i krenu stvarati nove izazove.

- Oglas -

Takav jedan čovjek, rođen u njujorškom Queensu je završio maratone, ultramaratone, ironmane i pustolovne utrke te je negdje 2007. napravio na svom imanju utrku pod imenom “Utrka Smrti” koju je završilo 3 od 8 njegovih prijatelja. Utrka, na kojoj osim što se trči, moraju se svladati razne prepreke – preskakati zidove, puzati pod bodljikavom žicom itd. Već sljedeće 2009. godine osniva Spartan Race. Spartan Race je zapravo brand koji organizira utrke s različitim brojem preprepreka i različitih udaljenosti.

  • Spartan Sprint uključuje 5 do 7 kilometara i stazu od otprilike 20 prepreka.
  • Super Spartan od 13 km s 25 i više prepreka
  • Spartan Beast 21 km i 30 i više prepreka,
  • Spartan Ultra Beast s 42 km i 60 i više prepreka
  • Ove godine će se na Islandu održati Spartan utrka na 24 h
Postoje muške i ženske kategorije na Spartan utrkama

Prepreke s kojima se suočavaju natjecatelji su raznovrsne. Preskakanje zidova različite visine, penjanje užetom na 5 m visine, puzanje ispod bodljikave žice, nošenje kanti ili vreća uzbrdo, bacanje koplja u metu, prelaženje prepreka držeći se samo rukama (karike, šipke,…), prelaženje blatnih rupa gdje se povremeno treba zagnjuriti u blatnu vodu i slično.

Nemogućnost dovršavanja prepreke ili zadatka kažnjava se s 30 tzv. “ marinaca” koji se moraju napraviti pred sucem nakon prepreke koja se ne može završiti.

Na postavljenu stazu kreće se obično rano ujutro kada kreće “elite” kategorija. Najspremniji natjecatelji, koji će proletjeti stazom sa što manje grešaka i “ marinaca”. Slijedi “competitive” kategorija koja kreće kasnije i “open” kategorija kao posljednja. Utrka započinje sa 100 do 250 osoba koji u grupama starta ali prema intervalima po 15 minuta. Svi dobivaju čipove, traku za glavu sa startnim brojem, a u cilju se dobiva medalja s logom Spartan utrke: kaciga u stilu stare Grčke, konkretno Sparte, majica finishera i “besplatno” pivo.

Cijeli brand se vrti u duhu starih Spartanaca i utrke počinju s uzvikom “Aroo,Aroo, Aroo” – što bi značio poziv na okupljanje i hrabrenje prije određenih zadataka. Često se i cijeli timovi okupe te zajednickim snagama pomažu onima koji sami ne bi mogli preći prepreke te se odigrava i svojevrsni team buliding.

Domagoj Puljić

Kako svaki sport ima određeni “dress code ” , tako ima i Spartan. Obično su topless muška tjelesa i kompresivna odjeća.  Dosta vodenih prepreka odjeću u trenutku učini mokrom pa ona koja se brzo suši  ima prednosti. Treninzi  za ovakvu utrku uključuju mnogo vježbi snage jer sveukupna snaga je važna za prelaženje prepreka. Iako ima dosta trčanja, snaga je ključan faktor.

U Hrvatskoj nema Spartan utrka, ali ne znači da nema Hrvata u Spartanu. Najbolji hrvatski natjecatelj u Spartan utrkama, Domagoj Puljić, se natječe na svjetskoj razini. Zadnje tri godine sudjeluje na trkama po cijeloj Europi, a ove godine se kvalificirao i sudjelovao na nedavno održanom Europskom prvenstvu u Andorri postignuvši 8. mjesto u kategoriji muškaraca 33-39, što je u velikoj konkurenciji ogroman uspjeh. Hrvatsko izdanje časopisa “Men’s Health” je prepoznalo je njegov trud te je završio na naslovnici istog.

Nama najbliže Spartan utrke su u Mađarskoj, Austriji i Italiji.

Zanimljiva je spomenuti i priču o Hobie Callu, maratoncu koji je osvojio Spartan svjetsko prvenstvo 2016. Cijeli život je bio trkač te je 2007. nastupao na američkim olimpijskim Trialsima (kvalifikacije za američki tim za olimpijske igre, tada za Peking 2008.). Šest tjedana prije Trialsa , trčao je maraton 2:16, i smatrao je da može skinuti na Trialsima još koju minutu  i kvalificirati se. Međutim tog dana je sve pošlo po krivu, dobio je probavni virus te nije ni uspio završiti trku. Slijedio je period razočaranja i depresije dok jednog dana nije dobio link na utrku pod imenom Spartan. Počeo je trenirati te je dogurao nekoliko puta do naslova svjetskog prvaka.

Puzanje kroz blato kao jedna od prepreka na utrci.

Ali da budemo iskreni, Spartan utrke nisu prve utrke s preprekama. Utrka pod imenom “Tough Guy” održana je već 1987. Ima ih još nekoliko pod imenom “Rugged Maniac”, “Tough Mudder”, “Warrior Dash” itd. Postoji  International Obstacle Race Federation koja okuplja utrke s preprekama i kandidirali su se za Olimpijske Igre 2020. te bili odbijeni. Kako se trendovi mijenjaju, a samo u SAD-u je 2016. na utrkama s preprekama nastupilo više od 5.6. milijuna ljudi, samo je pitanje vremena kada će uspjeti.

Aroo!Aroo! Aroo!

Napisao: Pavao Vlahek

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice