Što je to zapravo sportska prehrana? Kako se provodi u praksi? Što je ključno za postizanje vrhunskih rezultata u sportu? Jesu li potrebna ergogena sredstva u pripremi sportaša? Odovore na ova i još mnoga pitanja naći ćete u nedavno objavljenoj knjizi autora doc. dr. sc. Zvonimira Šatalića, prof. dr. sc. Marjete Mišigoj-Duraković i doc. dr. sc. Maroje Sorića.
Sportska prehrana ključ je uspjeha svakog profesionalnog sportaša ili amatera, međutim strategija za postizanje optimalne forme u ciljanom razdoblju ovisi o brojnim čimbenicima. S obzirom da knjiga Sportska prehrana predstavlja skup rezultata znanstvenih istraživanja, osvrće se na najnovije i kontroverzne znanstvene spoznaje te je plod dugogodišnjeg iskustva autora, od posebnog je značaja za nutricioniste, kineziologe, liječnike, sportaše, rekreativce, trenere i sportske djelatnike. No, nisu zanemareni ni rekreativci, istaknula je za HRT prof. dr. sc. Marjeta Mišigoj-Duraković: “Knjiga je razultat višegodišnje suradnje između Katedre za medicinu sporta i vježbanja, i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u području nutricionizma. Radi se o sveučilišnom udžbeniku koji je proizašao iz potrebe rada sa studentima iz područja kineziologije i iz područja nutricionizma, ali je namjenjena i svim stručnjacima koji rade sa sportašima, dominanto stručnjacima u području medicine sporta. No, pokušali smo je napisati na popularan način, kroz atraktivne naslove iza kojih se kriju znanstveno argumentirane činjenice i na taj način smo se zapravo pokušali približiti i sportašima, i rekretivcima koji su zainteresirani, a možda i zaintrigirati i neaktivni dio populacije potaknuti na kretanje.
Sportska prehrana na popularan način upućuje na važnost pravilne prehrane u sportu, te brojnim i vrlo prihvatljivim informacijama uči kako i na koji način provoditi i pravilnu i sportsku prehranu.
“Htjeli smo našem čitatelju ukazati na nekoliko važnih poruka koje provlačimo kroz knjigu, istaknut ću nekoliko, prvi bi bio taj da je individualni pristup ono čema treba težiti – kaže doc. dr. sc. Zvonimir Šatalić, i dodaje: “Dakle, ako odemo u krajnosti, s jedne strane možemo imati balerinu, a s druge dizača utega. Tu je poprilično jasno da se radi o dva krajnja primjera što se tiče veličine, sastava tijela i energetske potrošnje, i to nam ilustrira da je individualni pristup nužan. No, moramo znati i da je za primjenu takvog pristupa nužna ogromna količina znanja i potkrijepa u znanstvenim istraživanjima. Sljedeća poruka nam je da je cjelovita hrana apsolutno prva opcija. Dakle, u odnosu na bilo koju izoliranu komponentu hrane, posebno u obliku dodataka prehrani i to zato što imamo vrlo zanimljivu sinergiju tj, združeno djelovanje komponenti hrane. Na taj način tome pristupa i suvremena znanost o sportskoj prehrani – dokazuje praktično potvrđen potvrđen potencijal cjelovite hrane. U tom cijelom pristupu jako veliku ulogu ima profesionalac, odnosno sportski nutricionist, i tu suradnju jako ističu svjetske organizacje poput Međunarodnog olimpijskog odbora.”
U knjizi ćemo naći i korisne podatke o dodacima prehrani, kaže doc. dr. sc. Maroje Sorić: “Brojni su dodaci prehrani na tržištu iako samo nekoliko njih ima dokazana pozitivna djelovanja na sportsku ishranu. U prvom redu to su sportski napici koji nisu u užem smislu dodaci prehrani, nakon toga slijedi kofein koji ima brojne učinke na brojne tipove aktivnosti, bikarbonati bi bili korisni samo pri kratkotrajnim aktivnostima za sportaše i kreatin koji može biti korstan samo pri vrlo vrlo kratkim aktivnosstima, eksplozivnim tipa, dakle skokovima, sprintevima i slično.”
U knjizi vas očekuje:
- Praktična primjena principa sportske prehrane za rekreativce i sportaše
- Osvrti na najnovije i kontroverzne znanstvene spoznaje: učinkovitost “novog kreatina”, tj. soka od cikle, opravdanost train low, compete high strategije, definiranje optimalne doze kofeina, ergogeni učinak dehidracije i dr.
- Piramida sportske prehrane
- Izračunavanje individualnih energetskih potreba sportaša primjenom novog koncepta raspoloživosti energije
- Praktične preporuke za povećanje odnosno smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva
- Detaljno razrađene preporuke za unos proteina i ugljikohidrata (g/kg) ovisno o vrsti tjelesne aktivnosti
- Praktični načini samoprocjene stupnja hidracije i preporuke za unos vode ovisno o trajanju tjelesne aktivnosti
- Ogledni jelovnici za mjesec dana
Ivi First