Testirao sam Suunto Spartan Trainer

U proteklih par mjeseci testirao sam novi Suuntov sat – SPARTAN TRAINER WRIST HR. Radi se o multisportskom GPS satu koji u sebi ima ugrađen mjerač srčanog pulsa na zapešću. Radi se o funkcionalnosti koja je relativno nedavno ušla u široku upotrebu i to prvo na najskupljim modelima, no ovdje je nalazimo na jednom relativno jeftinom sportskom satu.

- Oglas -

Sat me je na prvu osvojio svojim modernim izgledom, a odmah sam primijetio i da je osjetno, ali osjetno lakši od svojih prethodnika (serije Ambit). Konkretno, Ambit3 Peak težak je 89g, dok je Trainer težak samo 56g! Već dugo imam Ambit3 Peak s kojim sam iznimno zadovoljan te ću u ovome osvrtu uvijek uspoređivati ova dva sata.

U promo brošuri koju sam dobio uz sat piše sljedeće, a s time se 100% slažem: „Osjećaj sata na zapešću je izvrstan, zahvaljujući silikonskom remenu. Za vrijeme sportskih aktivnosti i dnevnih zadataka, uopće vam neće smetati, jer je tako lagan da ćete često zaboraviti da ga nosite.“ Zaista, zaboravite da imate sat na ruci. Što nikako nije slučaj kod Ambit3 Peak modela.

Minimalizam u dizajnu

Nakon odabira funkcije za snimanje treninga treba pričekati neko vrijeme dok ne uhvati vaš puls i dok ne uhvati pouzdan GPS signal. I za HR i za GPS nisam primijetio da se nešto razlikuju od Ambit3 Peak modela… otprilike u isto vrijeme su hvatali signale i bili spremni za trening.

Ono što me na prvu zbunilo kod prikaza je da sat odmah prikaže simbol srca i simbol za GPS koji trepću. Na prvu sam pomislio da je već uhvatio signale (i time bio oduševljen) no ubrzo sam shvatio da treperenje tih simbola znači da moram pričekati dok ne uhvati signale 🙂 Nakon što uhvati HR i GPS signal, ikonice prestanu treperiti i pozelene (ili poprime drugu boju koju ste odabrali u postavkama sata) i sat je spreman za korištenje.

Ono što karakterizira ovaj sat je iznimna jednostavnost njegove upotrebe. Samo tri pritiska gumba dijele vas od početka korištenja, a izbornici su pojednostavnjeni do krajnjih granica. Čini se da su u satu ostavili minimalnu mogućnost mijenjanja postavki, a posao uštimavanja prebacili u web aplikaciju računajući da kada ste za računalom imate više vremena baviti se time. Ima smisla.

Mjerač srčanog pulsa je ugrađen sa stražnje strane sata

Ponavljam, izbornik je minimalistički no ja nisam naišao na opciju koja mi je zatrebala, a da je nije bilo. Ovakav izbornik na prvu me naveo na razmišljanje da su satu maknuli hrpu funkcija i da je to ustvari igračka za djecu tj. sat za apsolutne početnike. No…

S obzirom da se radi o „entry“ modelu Spartan kolekcije nisam očekivao da će imati sve funkcije koje zahtjeva jedan, usuđujem se reći, napredni trkač. Recimo, očekivao sam da neće imati opciju prebacivanja i učitavanja ruta – no u tome je čak bio bolji od Ambita jer ima moderniji prikaz 🙂

Da skratim priču, sat zaista ima sve što jedan trkač treba. Jedini nedostatak koji me zaista zasmetao je veličina baterije. Na dužinskim treninzima (koji nisu prelazili 2 h) mogao sam vidjeti kako se baterija prazni i uvijek bio u strahu hoće li je biti dovoljno. Prema podacima s weba baterija je upola manja od Ambit3 Peak. Tako da morate paziti da sat nakon svakog (dužeg) treninga obavezno napunite.

Silikonska narukvica vrhunske kvalitete

Druga stvar koja me zaista smetala su programibilni ekrani za aktivnosti tj. nemogućnost da si posložite onako kako vi želite. Da se ispravim, sat ima mogućnost podešavanja ekrana za sve aktivnosti s vrijednostima koje vi želite, no imate ograničenje u broju ekrana i u predlošcima kako ti ekrani izgledaju. Još konkretnije, htio sam ekran na kojem će velikim brojevima biti ispisan pace, a manjim udaljenost i vrijeme i to nije bilo moguće jer nema predloška s tako velikim brojkama u sredini ekrana.

I zadnja, ali rekao bih nevažna, stvar koja me smetala je ustvari neispunjenje mog nekakvog očekivanja od ekrana u boji. Slično sam se razočarao kad sam prije godinu dana testirao Spartan Ultra. Boje su nekako blijede i nekontrasne. Moraš se potruditi i prepoznati da je to zelena boja, a ne neka nijansa sive. No, kako sam naviknut na crno/bijeli ekran ovo mi nije od presudne važnosti za trkački sat.

Uspoređujući snimke treninga (na kojima sam imao oba sata) može se zaključiti da Trainer mjeri nešto viši puls od HR monitora kojega ima Ambit3. Recimo, Ambit je izmjerio prosječni puls od 124 bpm, dok je Trainer izmjerio 134 bpm. Osjetne su razlike i u podacima kod mjerenja visine/visinske razlike gdje Ambit dominira zbog ugrađenog barometra.

Da zaključim, odličan sat za fer cijenu (cca 1900 kn) s jednom jedinom manom – slabom baterijom.

Testirao: Nedeljko Vareškić

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice