Sada čitate
Testirali smo za vas – BROOKS GLYCERIN 8

Testirali smo za vas – BROOKS GLYCERIN 8

Prije svakog testa tenisica valja odrediti o kojem tipu trkačkog obuvala se radi. Tako da ih podvrgnemo testu u uvjetima za koje su stvorene (“rejserice” na nekoj kratkoj brzoj trci ili dionicama, off-road modele na blatnoj šumskoj stazi, a maratonke na asfaltu neke duže cestovne trke). No Glycerin 8 su pravi univerzalni model tako da su me iznenadile svojom prilagodljivošću najrazličitijim trkačkim situacijama.

- Oglas -

 

Čim su se upoznale sa mnom bilo im je suđeno da vrlo često trče duge (4, 5, 6-satne treninge) po vrlo raznolikim terenima – asfaltu, zemlji, makadamu, uzbrdo, nizbrdo… Taj (meni najvažniji) dio testa su savladale s odličnim ocjenama. Izvrsna absorpcija udaraca i fleksibilnost čine ih punim pogotkom za duge pruge, a bez dodatne težine (koja je često mana drugih dobro podstavljenih sigurnih trening-tenisica).

Upravo zato odlučila sam im dati šansu da se dokažu i u nekoj malo bržoj trkačkoj situaciji – u kratkim brdskim intervalima na sljemenskoj cesti. Za dionice (i brze trke) iskusni trkači obično koriste neki od brzih laganih “rejser” modela (takvi modeli omogućuju brzinu nauštrb sigurnosti, izrađeni su minimalistički, lagani su, ali imaju minimalnu ili nikakvu zaštitu od udaraca).

 

Glycerin je dokazao da bi se i u inervalnom treningu (i u kratkoj trci) sasvim ravnopravno mogao nositi sa svakom brzinom svojom fleksibilnošću, ali i zaštitom. Stabilan i savitljiv prednji dio dozvoljava lagani korak u brzim dionicama (kad se trkač podigne na prste), a istovremeno ipak kvalitetno štiti stopalo. Dapače, prilikom snažnijeg udarca stopalo je čak zaštićenije nego za vrijeme jogginga u toj istoj tenisici.

Znam, zvuči nelogično, ali evo o čemu se radi: materijal kojim su ispunjena strateška mjesta u potplatu zaista je otkriće moderne tehnologije. Ekipa u Brooksovim laboratorijima dala mu je šminkersko ime DNA i najavila ga kao čudo u području materijala namijenjenih absorpciji udaraca. Naime DNA se prilagođava upravo pojedinom trkaču (njegovoj težini, koraku, brzini kojom trči).

 

Potpuno laički pojednostavljeno, radi se o izuzetno viskoznoj tekućini čije su molekule povezane u fleksibilne lance, koji se prilagođavaju situaciji (adaptiraju se ovisno o sili koja na njih vrši pritisak) – kod jačeg stresa (snažnijeg udarca, tj. brzog trčanja) veze između molekula postaju čvršće i tekućina se “pretvara” u čvršću masu (gel) koja bolje štiti stopalo, dok su kod slabijeg udarca (hodanja, jogginga) veze između molekula puno slabije i pa je potplat mekši.

Preporuka za čitanje

Upravo zahvaljujući ovakvoj prilagodljivosti ova pametna tenisica može izvrsno služiti baš svakom trkaču – kako početniku s viškom kilograma i teškim korakom, tako i brzom ambicioznom atletičaru koji niže silne kilometre velikom brzinom. Glycerin 8 ima sve što treba imati jedna univerzalna trkačka tenisica. U njoj možete sa sigurnošću trčati sve: od laganog jutarnjeg rastrčavanja, preko dugih treninga te ozbiljnih intervalnih i tempo treninga, do trka.

I na kraju bacite oko na ovaj zanimljivi filmić koji govori sam za sebe:
http://www.youtube.com/watch?v=YotoMx3S-9s

Run Happy! 

by Veronika Jurišić

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice