Sada čitate
Što smo naučili iz hakerskog napada na Garmin

Što smo naučili iz hakerskog napada na Garmin

Vijest da je Garmin „pao“ i da se većina Garmin servisa ne može koristiti, odjeknula je diljem svijeta. Od četvrtka 23. srpnja nije bilo moguće sinkronizirati podatke na Garmin Connect niti komunicirati s Garminom putem maila, web-a i chata, a puna tri dana čekao se odgovor iz same kompanije o čemu je zapravo riječ.

- Oglas -

ŠTO SE DOGODILO?

Garmin je najnovija žrtva napada ransomwareom (WastedLocker) novom vrstom ucjenjivačke programske opreme kojo upravlja hakerska grupa poznata kao Evil Corp. Kao i drugi zlonamjerni softveri koji šifriraju datoteke, WastedLocker inficira računala i zaključava datoteke u zamjenu za otkupninu, a ovaj put otkupnina iznosi 10 milijuna dolara. Hakerski napad onemogućio je normalan rad u Garminu, srušio im web stranice te usluge povezivanja njihovih uređaja i sinkronizacije podataka.

Najveću smetnju primijetili su vlasnici Garmin satova koji ih koriste u bavljenju fizičkom aktivnošću te su navikli svoje rezultate dijeliti s drugima. Od ponedjeljka 27. srpnja korisnici sve više javljaju kako se vraćaju neke funkcije pa ostaje pitanje je li Garmin platio traženu otkupninu ili su se sami uspjeli vratiti.

ŠTO SMO NAUČILI?

Sportska zajednica zbog nemogućnosti korištenja Garmin aplikacije doslovno se digla na noge. Neki su čak iz protesta prešli na druge aplikacije, pisali protestne mailove i tražili odštetu od Garmina, iako se rezultati mogu i naknadno zabilježiti na aplikaciji. Jesmo li samo reagirali na činjenicu da smo nešto platili i ne možemo koristiti ili smo pokazali svoju „ovisnost“ o dijeljenju rezultata pa nismo niti odlazili na treninge jer – ako nije zapisano kao da se nije dogodilo? Postaju li mjerenje rezultata i javna podjela jedino što nas motivira na trening/utrku ili je to i dalje samo sjajan alat za praćenje napretka?

foto:connect.garmin.com

 

VAŽNIJE OD BROJA KILOMETARA?

Ono što bi nas trebalo daleko više zabrinjavati od nemogućnosti učitavanja podataka upravo je mogućnost krađe naših podataka i pod time ne mislimo na broj kilometara koje ste napravili prošli tjedan ili vaš PB, već na brojne druge funkcije unutar Garmina koje traže nešto konkretnije informacije poput broja kreditne kartice, ime i prezime, adresa, broj telefona, mail i slično. Upravo se ti podatci na crnom tržištu prodaju za ogromne svote.

“Nemamo naznaka da je bilo kojim podacima kupaca, uključujući podatke o plaćanju s Garmin Paya, pristupljeno, da su izgubljeni ili ukradeno.” – izjavili su iz Garmina kako bi umirili svoje korisnike i to je zapravo najvažnija informacija iz cijele ove priče.

Jeste trčali za vrijeme blokade?

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice