Sada čitate
Što je totalsport?

Što je totalsport?

U svojoj novoj kolumni pisat ću vam o totalsportu. Samo neki znaju šta je to totalsport, a velika većina vas nema pojma o ćemu se tu radi. E upravo zato ide ovaj članak. Nadam se da će bit zanimljiv.

- Oglas -

Svi koji čitaju i prate ove moje kolumne čuli su i znaju za triatlon, po mnogima najbrže rastući sport u svijetu. Kako se dugi niz godina bavim ovim predivnim sportom došao sam do nekih zaključaka na temelju kojih sam projektirao i ovaj svoj novi izum – totalsport. Kao prvo, u triatlonu su tri sporta (plivanje, biciklizam i trčanje) strogo zadani i poretkom i dimenzijama. Istina, postoje nekoliko verzija triatlona od super sprinta do Ironmana, ali sve su na istom predlošku, radi se samo o drukčijim dimenzijama.

Od mnogih koji su došli u triatlon čuo sam pitanja popus „Meni ne ide baš trčanje, ne volim trčat, jer imam problema s koljenima… je li moguće vozit role umjesto trčanja..?“ ili „Ne volim plivat u Jarunu, je li ja mogu veslat umjesto plivanja?“

Jarunski totalsportaši

I tako mi se rodila ideja da osmislim neko natjecanje gdje bi dao mogućnost svima da na njemu nastupe i uživaju u sportskom nadmetanju. Idealna prilika za to mi je bila naša Jarunska triatlon/duatlon liga, koja se svake godine održava na zagrebačkom moru. Odmah moram naglasit da je destinacija Jaruna idealna za ovakav projekt, jer ima sve uvjete – od jezera, ceste, makadama, rolerske staze pa čak i onog malog brdašca, koje upotpunjuje sliku pravog total borilišta.

U kratkim crtama objasnit ću koncepciju i pravila Jarunskog totalsporta. Znači ovako… osnovno pravilo je da svaki natjecatelj bira sportove po vlastitoj volji (znači one sportove, koji mu najviše odgovaraju i gdje je najbolji). Postoji vremenski limit utrke (2, 3, 4 ili 5 sati) to zovemo T2, T3, T4 ili T5 (total maraton) u kojem je potrebno napravit šta više sportova, ali postoji i pravilo da su dimenzije svakog sporta točno definirane. Šta to znači? Npr. ako netko odabere trčanje onda mora otrčat 5 km, isto vrijedi za sve kopnene sportove osim bicikla – cestovni se vozi 13 km (2 jarunska kruga), a za MTB postoji definirana staza iz Xduatlona. Vodeni sportovi tipa plivanje i slični su 750 metara, a plovila kao kajak, veslanje, jedrenje, sve popularniji SUP i slični su na 2 km. Hodanje sportsko i nordic su 2,5 km kao i trčanje natraške.

Tablica svih natjecatelja s ukupnim brojem svojih sportova.

Pobjednik je onaj natjecatelj, koji napravi najviše sportova u zadanom vremenskom limitu. A ako dva ili više natjecatelja imaju isti broj, zbrajaju se ukupna vremana svih napravljenih sportova.

Moram još napomenut da ovaj projekt, iako ima elemente ekstrema nije pustolovna utrka (iako može nekome tko nije dobro istreniran bit i to). I još jedna bitna stvar. Kako je teško ovakvo natjecanje bilo pokrit sa sucima, kod nas je sve bilo na povjerenje. Ako je netko htio varat, varao je samog sebe.

E sad, ovo je puno lakše napisat nego realizirat u stvarnosti. Mi smo total oformili u vidu lige i išla je punih 6 godina. Bilo je tu i problema. Pogotovo sa sistemom bodovanja i obradom rezultata, a i s logistikom. Moram pohvalit organizatore jarunskih liga, koji su nas trpili, a i suce, koji su odlično obavili svoj dio posla. Pogotovo tu mislim na glavnog suca jarunskih liga, Vesnu Dikon i glavnog logističara, Ivana Mihela.

U prilogu možete vidjet tablicu svih natjecatelja, koji su bar jednom se okušali u totalsportu i koliko je tko napravio sportova, ne u jednoj ligi nego ukupno. A šta se tiče rezultata, rekorder u total maratonu je Dražen Vassung, koji je za 5 sati napravio čak 15 različitih disciplina. Kod žena rekord drži Višnja Škevin (inače naša prva Ironwoman) s 13 sportova.

Dražen Vassung rekorder u total maratonu koji je za 5 sati napravio čak 15 različitih disciplina.

Bilo je tokom tih 6 godina interesantnih sportova. Tako se možemo pohvalit da smo prvi imali romobil kao sportsku disciplinu na Jarunu, 5 km, zatim tzv. guraljku isto 5 km (naš prijatelj iz Slovenije Roman Blatnik je poniju skinuo pedale i osmislio taj sport; slično možete vidjet kod klinaca koji voze male bicikle bez pedala). Dalje mlade mame su trčale s baby joggerom i tek rođenim svojim bebicama, bilo je tu i disciplina trčanje natraške (Domagoj Dorotić je postizao brzinu ispod 5 minuta po kilometru, šta je stvarno fascinantno).

Još jedna stvar, koju moram spomenut je pravilo da se nije smjelo preći limit utrke ni za jednu sekundu. U protivnom je slijedila automatska diskvalifikacija. Morao si dobro ocijenit da li imaš dovoljno vremana za napravit zadnju disciplinu ili ne. Sjećem se slučaja kad je Stane (Stanislav Bergant) išao zadnju disciplinu cestovni bicikl i kako je bila mokra cesta promašio je limit za desetak sekundi. I jasno slijedila je DSQ, poništen mu je cijeli trud, koji je uložio u utrku.

Zbog tehničkih poteškoća oko organizacije danas sam umjesto totalsporta uveo total kup, slično natjecanje, gdje postoji 6 različitih, ali strogo definiranih utrka. I opet na predlošku totala, pobjednik je onaj koji napravi najviše utrka u toku lige. Ljetni total kup smo uspješno priveli kraju, ali nažalost zimski total kup smo zbog poznati razloga morali prekinut. Čvrsto se nadamo da ćemo ga nastavit na proljeće.

Piše: Borko Prvan

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice