Društvo športske rekreacije AKTIVAN ŽIVOT u sklopu adidas škole trčanja 2011. organiziralo je predavanje pod nazivom “Trkači za kuhinjskim stolom”.
Veronika Jurišić, izvrsna hrvatska ultramaratonka iz osobnog je iskustva govorila o pravilnoj prehrani trkača, mršavljenju te dodacima prehrani. Ovdje donosimo zapis s predavanja na kojem je Veronika govorila o dijetama tj. o mršavljenju uz trčanje.
Dijete
Iako su vrlo popularne i tražene, a ne manjka ih ni u ponudi, kad su trkači u pitanju nema baš puno argumenata na strani značajnijih restrikcija u prehrani. Vrhunski trkači su izrazito mršavi, a na maratonu svaka kila viška donosi minutu više u rezultatu, što nije zanemariv zaostatak. Ipak, dijete su opasan teren i treba biti oprezan utoliko što se smanjenjem unosa hrane nužno smanjuje i unos hranjivih tvari neophodnih za dobro funkciniranje organizma.
Sam je trening, odnosno svakodnevno trčanje već dobar preduvjet za gubitak tjelesne mase kao i preraspodjelu mišićnog i masnog tkiva u korist prvog. Dobar način za gubitak kilograma jest jutarnje trčanje na tašte i to mnogi trkači prakticiraju jer je jutarnji trening u stvari lagani jogging, ne rade se dionice te se utoliko može odraditi bez većih problema. Drugi način gubljenja tjelesne mase jest podijeliti jedan duži trening na nekoliko kraćih treninga u danu. Naime, nakon svakog treninga organizam još otprilike pola sata radi ubrzanim metabolizmom i tada se odvija razgradnja tvari tako da mali treninzi od 5 km koji ne iziskuju veliki napor mogu biti dobar dodatak dužem treningu jer dodatno troše energiju.
Iako trkači ne trebaju veliku mišićnu masu, oni ipak rade vježbe snage pa u trening treba uključiti i tu potrošnju energije za trbušnjake, vježbe za leđa, ruke, čučnjeve, itd. Dnevni je unos kalorija dobro rasporediti na više manjih obroka jer ako se odjednom unese velika količina hrane, ta će se energija puno teže iskoristiti, a dio će se skladištiti u obliku masnog tkiva.
U danima oporavka, između dva treninga, jednako je važno paziti na prehranu, dakle ne dati si oduška pa jesti npr. junk food, nego baš suprotno, nastojati nadoknaditi proteine koje nismo smjeli jesti ili nismo u dovoljnim količinama unijeli tijekom trkačkog dana. Također, jedan praktičan savjet vezan uz prehranu dan pred samu utrku jest da se nije nužno količinski prenajedati nego pojesti tek 5-10% hrane više nego obično, a pritom bi ugljikohidrati trebali biti najzastupljeniji, dok bi količina unesene tekućine trebala biti znatno veća nego inače.
Kad je unos tekučine u pitanju, jedan podatak onima koji nisu oduševljeni okusima izotoničnih napitaka, a opet potrebno ih je uzimati, znajte da i Veronika na dužinskim treninzima radije pije limunadu, a omiljeni joj je blago zaslađeni zeleni čaj kao i čokoladno mlijeko na ultramaratonima. Moguće je biti i kreativan pa na utrci (u krajnjoj nuždi!) pomiješati coca-colu i kuhinjsku sol, no za okus ne garantiramo. Općenito je na utrkama dobro “tankati gorivo” redovito i do dna jer unatoč odsustvu žeđi svaka popijena čaša na prvim okrepnim stanicama znači manje potrebe za tekućinom kasnije, kada uostalom i ubrzavamo pa je i manje vremena za okrepu. Tada bi bilo idealno, posebice na dužim utrkama kao što je maraton, sa sobom nositi bočicu vode te se stalno pomalo hidratizirati.
Napisala: Ivana Radić