Sada čitate
Kako pravilno odabrati model tenisica za trčanje?

Kako pravilno odabrati model tenisica za trčanje?

Najvažnija stvar koju trkači-početnici ali i mnoštvo iskusnijih trkača ne poznaje jest: kakvog je tipa naše stopalo i kako se odziva prilikom kontakta s podlogom?

- Oglas -

Naše stopalo prilikom kontakta s podlogom “sleti” na vanjsku stranu pete, potom se prenosi na dio prema palcu. To kretanje stopala zove se pronacija. Ukoliko je toga pokreta previše ili premalo, to možemo korigirati pravilnim odabirom obuće za trčanje.

Ravno stopalo – pronacija
Osnovna tri oblika stopala određena su visinom nožnog luka. Svi znamo što je tzv. “platfus” ili ravni taban, a to znači da je nožni luk nizak. U tom slučaju u kontaktu s podlogom “sletimo” na cijelo stopalo i radi prijenosa sile tijela, peta se “prevrne” prema unutrašnjoj strani stopala. Stručno se taj termin zove prekomjerna pronacija, a u praksi kraće pronacija. Radi toga dolazi do boli u zglobu stopala, koja se prenosi na koljeno, a potom u krajnjoj fazi i na kralježnicu.Pronacija – prevrtanje noge prema unutra, slika lijeve noge

Visoko stopalo – supinacija
Obratni primjer od gore navedenog je visok nožni luk, što znači da stopalo “sleti” na vanjsku stranu i “prevrne” se prema vani. Taj se slučaj zove supinacija.


Supinacija – prevrtanje noge prema vani, slika lijeve noge

Kako ustanoviti koji je naš profil stopala?
Najjednostavniji način je taj da mokrim stopalom stanemo na karton i pogledamo otisak stopala. Ako je prekinut na dijelu između prstiju i pete – imamo supinaciju, a ako je vidljiv otisak cijelog stopala, imamo prekomjernu pronaciju. Ukoliko je dio između prstiju i pete povezan ali ne u cijelosti, znači da imamo pravilan oblik stopala (klasičan nožni luk).

Sličan rezultat dobivamo ako pogledamo gdje nam se “izlizala” naša stara obuća (na unutarnjoj strani – pronacija, na vanjskoj strani – supinacija).


Vrsta nožnog luka

Najbolji, a ujedno i najsigurniji način određivanja vrste stopala, koji preporučujem, je da kod nekoga tko se u te stvari razumije i ima adekvatnu opremu napravite tzv. „foot scan“ ili skeniranje vašeg profila stopala. Tada ćete i sami moći vidjeti što se događa s vašim stopalom prilikom trčanja. To je ujedno i najsigurniji način da ustanovimo kakvog tipa je naše stopalo, jer sve gore navedeno je točno u većini slučajeva, ali ne uvijek.

Besplatan foot scan stopala na stazi za trčanje možete obaviti u Novom Mestu, Slovenija u specijaliziranoj trgovini za trčanje Tomas Sport (www.superge.si). Trgovina Tomas sport Vam također pomaže u odabiru modela tenisica za trčanje u odnosu na profil Vašeg stopala.

Odabir adekvatne tenisice
Kada smo ustanovili koji je tip stopala imamo prvi potreban podatak za odabir adekvatne obuće za trčanje. Osim oblika stopala, važna je još i količina treninga (tjedna količina u km) kao i težina trkača. Teži trkači trebaju modele s većim ublaživanjem i stabilnije modele.

No, ne smijemo zaboraviti još jednu vrlo važnu stvar, a to je spol. Ma koliko to čudno zvučalo, žene imaju drugačiju mehaniku kretanja od muškaraca i drugačiji oblik stopala. Radi širine kukova i nižeg težišta one imaju veću pronaciju.

Ženski modeli imaju tome primjereno priređen oblik stopala, odnosno prijenosa težine od pete prema prstima. Petni dio je obično uži, a tome je priređen i oblik petnog uloška kod ženskih modela. Tu je još i manja težina trkačica, pa je zato đon puno fleksibilniji i ima drugačije ublažavanje.

Preporuka za čitanje

Sada kad znamo koji je naš profil stopala, kako naći adekvatni model tenisice?

Tenisice za pronatore
Za trkačice i trkače koji imaju prekomjernu pronaciju nema većih problema za pronalaženje pravih tenisica za trčanje. Pošto je takvih najviše, tome primjerena je i ponuda modela koji se već po vanjskom izgledu razlikuju od drugih modela po tome što je srednji dio đona na unutrašnjoj strani tenisice (ako pogledamo sa strane) napravljen od materijala različite tvrdoće (tvrđi materijali su tamnije boje). Neki modeli čak imaju i dodatke od plastičnih dijelova kao stabilizatore pete. Tehnički su to modeli iz kategorije stabilnih tenisica.

Tenisice za supinatore
Za one, koji imaju supinaciju izbor modela je daleko teži, pošto je tih trkača manje pa je zato i modela puno manje. Potrebni su vam modeli koji imaju jako i neutralno ublažavanje, a to znači da nemaju dodataka za stabilnost. Na prvi pogled to znači da je srednji dio napravljen od jednog materijala, odnosno da ima samo uloške za dodatno ublažavanje koji su mekši od osnovnog dijela đona, a ne tvrđi kao u slučaju pronacije.

Savjet za kraj
U boljim trgovinama naći ćete modele tenisica za trčanje označene po tipu i profilu stopala kako bi vam odabir bio što jednostavniji. Najučestalija greška koju trkači prave je odabir modela kojim je zadovoljan neki od njihovih prijatelja. Ukoliko imamo jednak profil stopala, težinu, količinu treninga, to je sasvim u redu. Ali obično nije tako pa nam inače dobronamjeran savjet više šteti nego koristi.

Nadam se da ćete uz ovo obrazloženje puno lakše pronaći pravilan model tenisice za trčanje i da će vam trčanje bez bolova u pravilnom modelu za vaše stopalo pružiti udobnost i užitak, koje samo trčanje može pružiti.

Autor teksta: Davor Bilić, poslovođa u trgovini Tomas sport

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice