Sada čitate
7. rujna trči se 24. Žumberačka utrka

7. rujna trči se 24. Žumberačka utrka

Mjesto Sošice, od Zagreba udaljeno samo 70 km, tiho, mirno, zeleno i pomalo usamljeno, kao da je odvojeno od ostatka svijeta.

- Oglas -

U cijeloj općini Žumberak koje broji 40-tak sela danas živi manje od 700 stanovnika.. Mnoga su sela potpuno napuštena. Ali ako dolazite iz pravca Zagreba ili Karlovca imate što vidjeti. Prvo Krašić s lijepo obnovljenom crkvom Presvetog Trojstva mjesto gdje je rođen i posljednje dane života proveo kardinal Stepinac. Kilometar dalje i Pribić s prelijepim grkokatoličkim kompleksom kojeg je podigao grof Petar Zrinski, tada zapovjednik uskočke kapetanije.

Pribić

Dalje mnoga usamljena sela koja žive od blagodati prirode koja ih okružuje i na kraju nakon dužeg prolaska obnovljenom šumskim cestom dolazite na visoravan na kome leže Sošice. Mjesto prepuno cvijeća, vrtova, ljudi koji žive bez pogledavanja na sat. Mjesto koje nema trgovinu, ali ima svoj restoran, knjižnicu i čitaonicu, vatrogasni dom, rendžersku postaju Parka prirode i mjesto u kome se sredstvima EU planira graditi kongresni i sportski centar.

Po tradiciji već 24. godinu za redom prvu subotu u rujnu održava se Žumberačka utrka. Glavna staza od 15 km trči se od sela Radatovića, na krajnjem zapadu Žumberka, na granici sa Slovenijom do Sošica u centralnom djelu Žumberka. Te ona kraća, 6 km, od Sošica preko sela Sopota do Sopotskog slapa i natrag. U centru Sošica održavaju se i dječje utrke za djecu predškolske i osnovno školske dobi.

Atletska utrka za djecu

Staza od 15 km premda zahtjevna jer se trči kroz valovite terene s veoma malo ravnih dijelova ipak je sve samo ne monotona. Šumski krajolik, promjenjiva vegetacija i panorama sela Sošice u daljini daju ipak draž ovoj utrci. Ona na 6 km ima svoju zanimljivost. Selo Sopote su prije 15-tak godina proglašene za najljepše selo Zagrebačke županije. Za nagradu su ponajviše zaslužni mnogi bivši stanovnici sela koji su svoje kuće uredili i obnovili ne kvareći njihov prvobitni autohtoni oblik. A malo dalje od sela i lijepi Sopotski slap. Najveći je slap Žumberačkog gorja i u visini od 40 m kaskadno se spušta niz planinu i čini jednu od početnih krakova rijeke Kupčine.

Predivan Sopotski slap

Evo, malo smo dočarali kraj u kome se trči utrka. Svake godine nas posjećuju novi trkači a oni koji jednom dođu većinom se ponovo vračaju, a organizator natjecanja, AK Žumberak pobrinuo se da trkačima što više olakšaju dolazak i boravak u Sošicama.

Iz Zagreba je organiziran besplatni prijevoz s 2 autobusa koja kreću iz Andrašecove ulice, iza Ciboninog tornja u 11:00. Povratak iz Sošica je u 19:00.

Prijave i podizanje startnih paketa u Sošicama su organizirane bez dugog čekanja, a trkači na 15 km u 14:00 autobusima polaze za Radatoviće. Po ulasku u cilj i presvlačenja trkačima je osiguran ručak i odmor u restoranu u blizini ciljem linije.

Staze koje možete trčati su dužine 15 ili 6 kilometara.

Proglašenje koje počinje u 18:00 osim novčanih nagrada i obaveznih pehara za najbolje, u kategorijama je osigurao darove iz naših rukom izrađenih proizvoda, keramička krigla, piće, med, sapune od nevena i možda još ponešto. Sva djeca koja sudjeluju na dječjim utrkama dobiti će svoj Cedevita paket. Najbolji naravno i medalje. Cilj nam je što više lijepih uspomena ponijeti s ove trke.

To je ukratko o utrci. Sve detaljnije informacije kao i način prijave možete pronaći na web stranici – akzumberak.hr/trka.php.

Radujemo se našem ponovnom sportskom druženju i očekujemo lijepo proveden subotnji dan.

AK Žumberak

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice