5 “škakljivih” problema trkača i kako ih riješiti

Sve su to sastavni dijelovi trčanja i dogode nam se prije ili kasnije. Mnogi od nas imaju i poprilično smiješne priče o tome kada i gdje ih je „stisnulo“ dok su trčali, a neki su se doma vračali bosi s tenisicama u rukama jer dalje više nije išlo.

- Oglas -

Evo 5 najčešćih “škakljivih” problema s kojima se susrećemo u trčanju, a o kojima se možda i ne priča osim uz pivu nakon subotnjeg treninga.

1. IGRA BOJAMA – NOKTI

Ako ste dan-dva nakon utrke, a taman prije nego ste obukli čarapu, primijetili da vam palac izgleda crno ljubičaste boje i izrazito je bolan – čestitam imate prvi simptom premalih tenisica. Do takozvanog crnog nokta dolazi kada prst uporno udara u vrh tenisice što na kraju rezultira krvi koja se skuplja ispod nokta i koja nema gdje otići. Što će se dogoditi? Najčešće nokat s vremenom otpadne i naraste novi, a do tada svakako pazite na higijenu nogu kako se ne bi inficiralo. Druge nema.

Kako si pomoći – Kada obujete tenisicu i vrh palca vam dodiruje vrh tenisice ona je premala i potrebno ju je zamijeniti ako želite izbjeći crne i bolne nokte. Ukoliko vam je tenisica uredu, pokušajte nositi tanje čarape.

2. NJIHOVO VELIČANSTVO – ŽULJEVI

foto: gity

Frakcija odnosno trljanje kod trčanja može biti toliko intenzivno da skinemo sve stanice s kože. Zbog toga nastaju žuljevi, bolni i veliki zbog kojih odustajemo od utrka ili pauziramo od treninga. Žuljevi najčešće nastaju zbog neadekvatne čarape u kojoj nam se noga uznoji ili dijela tenisice koji nas posebno konstantno „dira“ u isto mjesto.

Kako si pomoći – Najbolje je ne činiti baš ništa, ali OK je i stisnuti žulj kako biste osjetili olakšanje Međutim, to trebate učiniti kako treba isključivo sterilnom iglom. Nakon uboda pustite da se iscijedi tekućina iz žulja i nikako nemojte skidati kožu s vrha. Uzmite malo antibiotske masti i flaster da pokrijete žulj i mirujte od trkačkih tenisica barem jedno vrijeme dok rana ne zaraste.

3. KAD PRIRODA POZOVE – PROBAVA

foto: runnersworld.com

Budimo realni sve je to normalno i prirodno ali zašto nam se događa uvijek tamo negdje na pola puta? Kod trčanja ili bilo koje druge aktivnosti krv nam kroz tijelo kola brže, izlučuju se hormoni i cijelo tijelo se pomiče, unosimo više kisika u sebe. U tom slučaju probava to shvaća kao poziv i ubrzava svoj rad što automatski znači i brže pražnjenje. Tome dodatno pridonese i nervoza prije utrke.

Kako si pomoći – Probajte dovesti svoju probavu u stanje rutine. To znači ako trenirate ujutro pokušajte to odraditi dok ste još doma. Ukoliko vam treba malo poticaja – topla voda, kefir, datulje ili kava! Ukoliko vam to ne funkcionira, treninge prebacite na popodne kako ne bi došli u nezgodnu situaciju, a na utrkama se raspitajte gdje su WC-i.

 4. KRVAVA MAJICA – TRENJE

foto: shopify

Krvave bradavice najčešće su vidljive kod muških trkača koji nose majicu direktno na gola prsa. Ta mokra majica kilometrima je radila ranice na bradavicama i na kraju se pojavila krv i ako to ne saniramo na vrijeme te pustimo znoj da se po time slijeva, riskiramo ozbiljnu infekciju. No nisu samo bradavice u pitanju – tu su još i unutarnja strana bedara, unutarnja strana koljena pa čak i unutarnja podlaktica.

Preporuka za čitanje

Kako si pomoći – Lubrikant je naš najbolji prijatelj, a kupiti ga možete u svim drogerijama, ljekarnama pa čak i supermarketima. Ukoliko znate područja koja su vam problematična, prije utrke ili treninga, obilno ih namažite jako masnom kremom/lubrikantom. Može poslužiti i neutralni puder. Ako ste jedni od onih koji se jako znoje i taj isti lubrikant vam nestane nakon nekoliko kilometara, nosite malu količinu sa sobom i ponavljajte.

5. BONTON vs POTREBA – SLINA

foto: caitchock.com

Trčanje na otvorenom znači izlaganje elementima poput topline, vlage, hladnoće ali o onečišćivača zraka i alergena. Toplina i vlaga uzrokuju više znojenja i gubitka vode i zato je proizvodnja slike u tim slučajevima velika. Gusta slina može biti znak lagane dehidracije i ukoliko to primijetite svakako treba povećati unos vode ali ne samo za vrijeme trčanja već tokom tjedna. Nadražujuće tvari u zraku također mogu uzrokovati da proizvodite više sline jer se vaš dišni sustav bori protiv unosa čestica u organizam.

Kako si pomoći –  Povećajte unos vode prije i za vrijeme trčanja. Dišite i na nos i na usta i na taj način pokušajte smanjiti slinu. Ako vas nakon povećanja unosa vode i dalje muči ekstremna proizvodnja sline razmislite o tome da posjetite svog liječnika jer možda se radi o nekoj ozbiljnijoj stvari.

Dodatno: Slina točnije izbacivanje iste svakako je nešto što mnogima olakšava situaciju ali pripazite jer pljuvanje ili popularno zvano „hračkanje“ svakako je dio trkačkog bontona. Ukoliko morate pljunuti za vrijeme treninga ili utrke obavezno prije provjerite ima li nekoga pored ili iza vas i pokušajte to raditi dok ste u prirodi, a ne po ulicama grada. Također, ovisno o jačini vjetra i brzini trčanja, slina vam se može zalijepiti za lice pa svakako pripazite i na to.

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice