Tisuću i petsto trkača s kapicama Djeda Božićnjaka, kostimiranih u sobove, vilenjake i druge likove iz božićnih priča, protrčali su jutros središtem Zagreba na utrci Zagreb Advent Run. Najbolji Advent u Europi tako je dobio i svoju prvu adventsku utrku na 5 i 10 kilometara. Uz odličnu atmosferu zagrebačkog Adventa, trkači su krenuli sa starta točno u 10 sati i protrčali kroz čarobni Zrinjevac i druge ukrašene ulice grada. Uz povike navijača lakše su se gazili kilometri, a osobito je toplo bilo u navijačkim zonama u Ilici, iako je vanjska temperatura bila ispod nule.

Pobjednik utrke na 5 kilometara slovenski je trkač Aleš Zver s vremenom 16 minuta i 34 sekunde, a u ženskoj konkurenciji to je hrvatska trkačica Anda Tomaš s vremenom 19:24. Na 10 kilometara najbrži su bili hrvatski trkači, od muškaraca Ivan Maletić s vremenom 33:55, a od žena Sanja Grgić s vremenom 42:16.

Utrka je osim zabavnog imala i zdravstveni karakter – liječnici iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, sudionicima i građanima mjerili su krvni tlak i razinu šećera u krvi te ih savjetovali o zdravlju. Voditeljica Štamparovog Centra za preventivnu medicinu prim.mr.sc. Branislava Resanović izjavila je

„Došli smo podržati ovu hvalevrijednu akciju. Doveli smo i kinezologa i nutricionisticu, a neki od naših djelatnika su aktivni sudionici tvrtke. Dolazimo iz preventivne ustanove i naš moto je ‘Ono što radiš to trebaš i živjeti!’. U ovim božićnim danima želimo poručiti da se družiti treba, stolovi trebaju biti puni i obitelji trebaju biti na okupu, ali valja pronaći zlatnu sredinu u svemu. Ne treba zanemariti tjelesnu aktivnosti i pravilnu uravnoteženu prehranu.“

Dijelom sredstava prikupljenih utrkom pomoći će se rad udruge roditelja djece oboljelih od malignih bolesti „Ljubav na djelu“.

Suosnivač organizatora utrke Run Croatia i idejni začetnik Zagreb Advent Run-a Berislav Sokač rekao je:

„Utrka je završila, nastupilo je 1523 trkača, obišao sam stazu biciklom i komunicirao s trkačima, svi su prezadovoljni atmosferom. Iduće godine radimo još veći event.

Rezultate utrke možete pogledati na www.stotinka.hr .