U Valpovu se po prvi puta organizira humanitarna utrka za globalni pokret Marijini obroci, pod nazivom “Valpovo trči za obrok više”. Utrka dužine 5 kilometara održat će se u subotu 14. ožujka sa startom na valpovačkom Trgu kralja Tomislava.

Kotizacija za utrku iznosi 55 kuna čime se osigurava svakodnevni kuhani obrok na mjestu obrazovanja jednom djetetu, tijekom pet mjeseci školske godine. Prijave za utrku su moguće putem poveznice https://forms.gle/yvs1EpCx5Z2yjyCv6 te na sam dan utrke od 9:00 do 10:00 sati.

Osim utrke na koju su pozvani profesionalni i rekreativni trkači na trgu će se održati i prigodni glazbeni program. Posjetitelji će imati priliku uživati  u nastupima Tamburaškog orkestra Glazbene škole i HKUD-a Valpovo 1905 te poslušati sjajne izvedbe Meri Andraković i Mateja Vidranskog koji djeluju pod nazivom “Acoustic duo M & M’s”.

Osim uplatom startnine svi posjetitelji će imati priliku podržati rad Marijinih obroka tako što će u zamjenu za donaciju moći uzeti neke od promotivnih materijala Marijinih obroka (majice, šalice, torbe…).

Utrka se održava pod pokroviteljstvom Grada Valpova koji se velikodušno uključio u organizaciju istog te za sve trkače osigurao okrijepu u vidu besplatnog graha i pića.

Za više informacija posjetite www.marysmeals.hr.

 

  • Marijini obroci jednostavna su ideja koja djeluje. Organizacija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti izlaz iz siromaštva.
  • Marijini obroci hrane preko 1.600.000 gladne djece svakog školskog dana na četiri kontinenta, u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije.
  • Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima kroz cijelu školsku godinu iznosi 132 kune.
  • Istraživanja u Malaviju pokazuju da se u školama gdje se poslužuju Marijini obroci glad smanjuje, broj upisane djece raste, djeca redovitije pohađaju nastavu, broj ispisanih se smanjuje kao i izostanci, koncentracija na nastavi je poboljšana, rezultati su bolji, roditelji su manje zabrinuti, a djeca su sretnija.
  • Kampanja Marijinih obroka započela je 2002. Godine kad je Magnus McFarlane-Barrow posjetio Malavi u vrijeme velike gladi i tamo upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njenog najstarijeg sina Edwarda koje su njegove ambicije u životu, on je jednostavno odgovorio: “Želio bih imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.”
  • Marijini obroci obvezuju se potrošiti najmanje 93% od svake donacije izravno za humanitarne aktivnosti. To je moguće zato što većinu posla u organizaciji obavlja vojska predanih volontera – uključujući njih više od 80.000 samo u Malaviju.
  • Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas zahvaljujući podupirateljima iz Hrvatske imaju otvorenih 16 školskih kuhinja u Liberiji, Malaviju, Beninu, Ekvadoru i Zambiji, gdje svakodnevni obrok prima oko 13.000 gladne djece. U 2019. godini ukupno smo prehranili više od 32 000 djece svakog školskog dana.
fb-share-icon0