U nedjelju 6. kolovoza održala se maratonska utrka u sklopu Svjetskog prvenstva u atletici. Kroz ulice Londona trčale su i naše tri maratonke: Bojana Bjeljac, Nikolina Stepan i Matea Matošević.

Najbolje vrijeme ostvarila je Bojana Bjeljac koja je ušla u cilj za 2:46:46, što je ukupno 57. mjesto. Vrijeme 2:55:06 trčala je Matea Matošević za 69. mjesto te Nikolina Stjepan 2:59:43 za 76. mjesto.

Ovakav rezultat na Svjetskom prvenstvu izvrstan je za naše trkačice koje su ušle u svijet elitnih maratonki i pokazale kako znaju i mogu te koliko još ima mjesta za napredak na idućem prvenstvu.

@MateaMatosevicOfficial

Iznenađenje u muškoj kategoriji

Ukupnu pobjedu u muškoj kategoriji odnio je Geoffrey Kipkorir Kirui iz Kenije sa 2:08:27, dok je drugoplasirani Tamirat Tola – inače favorit ove utrke – utrku završio za 2:09:49. Trećeplasirani Alphonce Felix Simbu iz Tanzanije uletio je odmah nakon Tola-e s vremenom 2:09:51.

Foto: IAAF World Championship

Napetost do zadnje stotinke

U ženskoj konkurenciji odlučivale su stotinke te je napetost rasla kako se cilj približavao. Dvostruka svjetska prvakinja Edna Kiplagat vodila je utrku no kilometar i pol prije cilja prestiže ju Rose Chelimo i osvaja zlato s rezultatom 2:27:11. Kiplagat je osvojila drugo mjesto i u uz Amerikanku Amy Cragg utrčala u cilj. Cragg je u zadnjem kilometru osigurala treću poziciju, a između Kipligat i Cragg bilo je svega nekoliko stotinki razlike. Obje imaju službeno vrijeme 2:27:18.

Foto: IAAF World Championship

Pogledajte službene rezultate utrke:

Rezultati muškarci

Rezultati žene