Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu

Datum utrke: 02.03.2008. | Mjesto utrke: Sveti Petar u Šumi

XC u Svetom Petru u šumi

Pitoreskno istarsko mjesto egzotičnog imena Sveti Petar u šumi je već drugu godinu za redom bilo domaćin ekipnog prvenstva Hrvatske u krosu (XC).

Atletskom klubu "Istra" iz Pule je nakon prošlogodišnje odlične organizacije ista čast ukazana i ovog proljeća, što su opravdali još jednom izvrsnom provedbom natjecanja. U 14 različitih trka programa nastupilo je 300-tinjak atletičara iz 13 atletskih klubova u svim dobnim kategorijama, a ukupna pobjeda je i pripala domaćinu "Istri", pa je na taj način zadovoljena i forma happy-enda!

U kategoriji limača i limačica (starih 10 i 11 godina) koji su se natjecali na kratkim stazama od 800 i 600 metara pobjede su pripale Dinamo-Zrinjevcu (limačice) i Križevačkoj banci (limači).

U sljedećoj starosnoj grupi mlađih kadeta/kinja (starih 12 i 13 godina), koji su se natjecali na stazama od 1000 i 800 metara pobjede za Dinamo-Zrinjevac (kadeti) i Hajduk iz Splita (kadetkinje). Zanimljivo da su u trci mlađih kadeta sva tri prva mjesta osvojili dinamovci, a da je u trci mlađih kadetkinja pobijedila Tea Melnjak iz "Istre", kći nekad našeg odličnog 800-metraša Predraga Melnjaka, koji je dugo godina držao svjetski juniorski rekord u toj disciplini, dok mu ga nije skinuo Yuriy Borzakovskiy. Utrka mlađih kadetkinja je bila i najmasovnija, a nastupilo je čak 37 mladih atletičarki iz 9 klubova.
Starija kadetkinje (stare 14 i 15 godina) trčale su na 1000 metara, a pobijedile su atletičarke domaćina "Istra". Njihovi muški vršnjaci su odmjerili snage na 1500 metara, a tu su slavili mladi trkači iz slavonskobrodskog kluba "Marsonia".

Uslijedila su trke mlađih (16 i 17 godina) i starijih juniora (18 i 19 godina). Mlađi juniori su trčali 4 kilometra, a pojedinačna (Dalibor Gržetić) i ekipna pobjeda za riječki Kvarner-Autotrans. Njihove vršnjakinje su trčale 2 kilometra, a pobijedile su atletičarke "Križevačke banke" iz Križevaca.

Starije juniorke su trčale 4 kilometra i tu je prilično uvjerljivo pobijedila Valentina Belović, koja od ove godine brani boje kluba "Stubica" iz Donje Stubice, dok je ekipna pobjeda pripala "Slatini", koja se pod vodstvom trenerice Tomislave Medvedović sasvim lijepo prezentirala na ovom prvenstvu. Valentina Belović je, po mom skromnom sudu, imala najbolji rezultat natjecanja, s obzirom da je imala bolje vrijeme od najbolje seniorke na kratkoj stazi (ista dužina) i bolju brzinu od najbolje seniorke na dugoj stazi (pitanje je samo da li bi je održala u sljedeća 4 km?).

Stariji juniori su podijelili megdan na stazi dugačkoj 8 kilometara, a pobijedio je vrlo talentirani Sven Španić iz zagrebačkog "Dinama", inače sin trkača Roberta Španića koji još uvijek u veteranskoj kategoriji odlično trči cestovne trke za klub "Žumberak". Ekipna pobjeda za juniore "Moslavine" iz Kutine, zahvaljujući braći Mikulić koji su osvojili treće i četvrto mjesto.

Na kraju je ostao i seniorski program, koji je, kao i na svjetskom prvenstvu u krosu, podijeljen u dvije discipline: kratku i dugu stazu. Na kratkoj stazi su seniorke trčale 4 kilometra, a pobijedila je hrvatska rekorderka u maratonu Tijana Stojčević (rođena 1964!), te na taj način donijela klubu "Istra" još jednu ekipnu pobjedu, koju je samo potvrdila triatlonka Iva Tomić na drugom mjestu. Na trećem mjestu odlična trka za Katicu Rumbočić iz "Sljemena" koja je tako donijela u svoj klub prvi ekipni pehar za treće mjesto. Iznenađujuće visok broj trkačica (22) iz 6 klubova. Na dugoj seniorskoj stazi očekivana pobjeda za Barbaru Belušić, državnu prvakinju u planinskom trčanju, koja je od ove sezone članica "Istre", a drugo mjesto za Antoniju Orlić, državnu prvakinju u polumaratonu. Ekipna konkurencija iznimno stisnuta, a sve tri prve pozicije su odlučene maksimalno tijesno, za samo 1 poen!! Na kraju najuzbudljivije trke natjecanja pobjeda "Istre" (14 bodova) ispred "Sljemena" (15 bodova) i čakovečkog "Međimurja" (16 bodova).

Na kratkoj seniorskoj stazi vrlo uvjerljiva pobjeda prvog favorita Siniše Goričaneca iz "Međimurja", ispred odličnog triatlonca Dejana Ljubasa koji trči za "Istru" i Vedrana Lozanova ("Dinamo-Zrinjevac"), koji je za tu poziciju isfiniširao državnog prvaka u maratonu Hrvoja Kovača. Ekipna pobjeda je pripala dinamovcima, ispred "Međimurja" i "Istre". 

I na kraju najduža trka natjecanja – seniorska duga staza na 12 kilometara. Već u drugom krugu se odvojio Zoran Žilić ("Kvarner-Autotrans") i u solo trci osvojio drugo mjesto. Isto tako uvjerljivo drugo mjesto za Šimu Sušića, koji je od ove godine u "Sljemenu", pa je uzbuđenje izostalo. Dobar nastup i treće mjesto za povratnika Željka Letoniu, koji se vratio s mirovne misije u Afganistanu i sada je u procesu skidanja kila.

eizvjesna borba za ukupnu pobjedu između "Sljemena" i domaće "Istre", koja se pojačala triatloncem Goranom Modrušanom i Ivanom Stanićem donedavno članom "Žumberka". Na kraju su slavili Sljemenaši, s obzirom da su imali i dobre pozicije svoja dva ostala trkača Marka Rajkovića na 6. i Ivana Vrdoljaka na 7. mjestu, te su za dva boda pretekli Istrane.

Plasman klubova u svim ženskim konkurencijama:

 1. ISTRA, Pula 
 2. DINAMO-ZRINJEVAC, Zagreb 
 3. KVARNER-AUTOTRANS, Rijeka 
 4. HAJDUK, Split 
 5. SLATINA, Slatina 
 6. KARLOVAC, Karlovac 
 7. SLJEME, Zagreb 
 8. MEĐIMURJE, Čakovec 
 9. KRIŽEVAČKA BANKA, Križevci 
 10. OTOK, Otok 
 11. MARSONIO, Slavonski Brod 
 12. ALBONA, Labin

Plasman klubova u svim muškim konkurencijama: 

 1. DINAMO-ZRINJEVAC, Zagreb 
 2. KVARNER AUTOTRANS, Rijeka 
 3. ISTRA, Pula 
 4. SLJEME, Zagreb 
 5. MOSLAVINA, Kutina 
 6. MARSONIA, Slavonski Brod 
 7. MEĐIMURJE, Čakovec 
 8. SLATINA, Slatina

Ukupan poredak klubova u obje konkurencije 

 1. ISTRA, Pula 
 2. DINAMO-ZRINJEVAC, Zagreb 
 3. KVARNER AUTOTRANS, Rijeka 
 4. SLJEME, Zagreb 
 5. KRIŽEVAČKA BANKA, Križevci 
 6. SLATINA, Slatina 
 7. MEĐIMURJE, Čakovec 
 8. HAJDUK, Split 
 9. MARSONIA, Slavonski Brod 
 10. KARLOVAC, Karlovac 
 11. MOSLAVINA, Kutina 
 12. OTOK, Otok 
 13. ALBONA, Labin

Kompletni rezultati svih trka: http://www.has.hr/domaca/2008/ekipna/nat_ekkros08.pdf

Atletska disciplina kros je, po meni, malo neopravdano zapuštena. Tijekom godine u Hrvatskoj postoje samo dva prava natjecanja (pojedinačno i ekipno PH) koja se organiziraju po inerciji. Atletski savez će od sljedeće sezone pokušati ovoj disciplini dati transfuziju u obliku zimskog kros-kupa, a to znači napraviti seriju od 5-6 natjecanja, koja bi se odvijala tijekom mrtvog dijela sezone, od studenog do ožujka, kada je u biti pravo vrijeme za kros. Do tada treba pronaći ozbiljne organizatore koji će dobro organiziranim utrkama, kao što je bila ova u Svetom Petru u šumi, povratiti dio izgubljenog sjaja za ovu vrlo lijepu trkačku disciplinu u prirodi.

Kako to izgleda na vrhunskom nivou, zainteresirani će se moći uvjeriti 30. ožujka, kada je u škotskom Edinburghu 36. po redu svjetsko prvenstvo u krosu, gdje ćemo ponovo vidjeti obračun Tadesea i Bekelea. Lani je na svjetskom prvenstvu u Mombasi, Eritrjac Tadese nanio jedini poraz Bekeleu, koji je do tada osvojio 5 dublova za redom (pobjede na dugoj ikratkoj stazi). Europski pandan Bekeleu je Ukrajinac Sergiy Lebid, jedini atletičar koji je nastupio na svim europskim prvenstvima u 14-godišnjoj povijesti tog natjecanja, a što je još važnije, sedam puta osvajao titule prvaka, pa tako i na zadnjem prvenstvu održanom u španjolskom Toru.

Dragan Janković