Sada čitate
Trčimo za nestale

Trčimo za nestale

Promo

Ako si ljubitelj prirode i sporta, ako uživaš u trčanju, planinarenju i savladavanju velikih izazova, pozivamo te da se prijaviš za šestu memorijalnu planinku trku i pohod na Hajlu – Tragom nestalih, koja će se održati 22.07.2018. u Rožajama (Crna Gora).

- Oglas -

Staza dugačka 18 km je prava poslastica za planinare i ljubitelje trčanja u prirodi. Startuje se sa centralnong gradskog trga u Rožajama (1.008 mnv) i u prvom dijelu ide regionalnim putem ka Kuli, nakon čega slijedi uspon kroz šumarke i zaravni čarobnog planinskog svijeta Hajle. Konačni cilj je planinarski dom Grope (2.014 mnv), gdje se nakon trke i pohoda tradicionalno organizuje ručak za učesnike, te dodjela medalja i diploma.

Svi učesnici će dobiti majice sa oznakom memorijala, a najuspješnijima će biti dodijeljene medalje i prigodne nagrade.

Za trku i pohod se možete prijaviti popunjavanjem formulara na web stranici http://maraton-tragomnestalih.info , ili slanjem email poruke na adresu tragom.nestalih@gmail.com

Za učesnike je organizator obezbijedio povoljne cijene smještaja u Rožajama, dok se oni koji žele da provedu noć na planini, u domu “Grope”, mogu javiti Fevziji Kurtagić putem emaila ili na telefon +382 67 285 393.

Osim smještajnog kapaciteta u “Gropama”, gospodin Kurtagić može da dogovori ograničeni broj prenoćišta u planinskim katunima. Ukoliko niste u mogućnosti da platite prenoćiste, javite se organizatorima na tragom.nestalih@gmail.com

Registracija učesnika i dijeljenje startnih brojeva će se održati, 22.07.2018. na centralnom gradskom trgu, prije početka trke. Više informacija o kompletnom programu i detaljnoj satnici pogledajte web stranicu memorijala http://maraton-tragomnestalih.info.

Više o Memorijalu Tragom nestalih – sjećanje na Halita Nurkovića

Neposredno po završetku sukoba na Kosovu 1999., radeći kao taksista, Halit Nurković je svoju posljednju mušteriju odvezao na Kosovo, u blizinu sela Gornji Petrić. Tu mu se gubi svaki trag. Od tada, njegovih šest kćerki traga za istinom o tome šta mu se dogodilo i gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Pod motom Sjećanjem protiv nestanka – jer ljubav, kao ni bol ne nestaju, od 2009. godine, sestre Nurković, uz pomoć porodice i prijatelja, organizuju memorijal Tragom nestalih – sjećanje na Halita Nurkovića. Ovaj dvodnevni događaj počinje memorijalnom večeri posvećenoj sjećanju na Halita Nurkovića, ali i na sve one čiji se trag izgubio u ratnim godinama na prostorima bivše Jugoslavije. Kroz panel diskusije, projekcije filmova, promocije knjiga, uz muziku i razgovor o žrtvama prisilnih nestanaka, memorijalne večeri su pokušaj davanja glasa onima koji su prisilnim nestankom brutalno ućutkani i u čije ime niko ne želi da govori.

Cilj memorijala je podsjećanje javnosti u Crnoj Gori i regionu na problem nestalih osoba tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, te podsticaj da se otkriju sudbine hiljada onih za kojima porodice i dalje tragaju, među njima i porodica Halita Nurkovića.

Preporuka za čitanje

Pored memorijalne večeri, memorijal čine još i dvije trke i pješačka tura, namijenjene odraslima i djeci.

Gradska dječija trka Tragom budućnosti, se održava prvog dana memorijala i djeca se takmiče u dvije kategorije – djevojčice i dječaci, starosti 7 – 12 godina. Djeca trče kružnu stazu dužine oko 350 metara, oko hotela Rožaje. Trka za djecu, u kojoj učestvuju i koju organizuju 11 Halitovih unuka, predstavlja suprotnost onome što se desilo Halitu Nurkoviću  i svim nestalima, jer pokazuje da se budućnost ne može oteti niti nestati. Nazvana  Tragom budućnosti, dječija trka je simbol pobjede pamćenja nad zaboravom, radosti nad bolom, postojanja nad nestankom. Ona vodi tragom budućnosti u kojoj će naši nasljednici biti bolji od nas i neće ponavljati greške iz nedavne prošlosti.

Pod nazivom Tragom nestalih, memorijalna planinska trka i pohod na Hajlu se održavaju drugog dana memorijala i okupljaju trkače, planinare i zaljubljenike u prirodu, koji u svojevrsnom pohodu sjećanja prelaze stazu dugu 18 km. Savladavanje staze pune izazova simbolično pokazuje da se u potrazi za nestalim mora istrajati, ma koliko dug ili naporan bio put kojim nas ona vodi.

Memorijal je podsjetnik društvu da ne smije da zaboravi ljude koje su vihori rata oteli od njihovih najmilijih, kao i institucijama da imaju dužnost i obavezu da preduzmu sve odgovarajuće mjere u cilju pronalaska nestalih osoba i ispunjavanja prava porodica na istinu.

Promo članak

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice