Ove godine, u svome 28. izdanju, Zagreb maraton donosi nekoliko novosti koje će sasvim sigurno obradovati sudionike.

Svakako je najveća novost uvođenje novih utrka u program manifestacije. Pored standardnih utrka maratona i polumaratona, uvode se utrke na 10 kilometara kao i štafetna utrka na maratonu u formatu 14-7-14-7. Primjećujemo kako više nema utrke na 5 km no mišljenja smo da je to dobar potez jer tih tzv. građanskih utrka u gradu ima skoro svaki vikend.

Pohvalno je i to da se utrka od 10 km odvojila od starta maratona i polumaratona jer se time izbjegava gužva na startu i stazi. Imajmo na umu da se zagrebački maraton trči centrom grada gdje nema širokih prometica koje mogu “progutati” veliki broj trkača pa je ovaj potez o odvajanju starta zaista i nužan kako bi se dobili regularni natjecateljski uvjeti na stazi.

Svlačionice, garderoba i prostor za ručak nakon utrke su i ove godine u Kurelčevoj ulici (100-njak metara od trga) čime se prostor trga odteretio.

Čini se da je organizator ove godine otišao i korak dalje u smjeru running expo-a koji će se ove godine održati u subotu, dan prije utrke na glavnom gradskom trgu. Za taj dan su predviđene i dječje utrke, a za 19 sati najavljuju i potpuno drugačiji (veliki) štrukla party za sve trkače, a koji će prethoditi ceremoniji službenog otvaranja 28. Zagreb maratona.

Otvorenje će obogatiti s 5 velikih nagrada i tombolom koja će biti po startnom broju pa pozivaju sve trkače da dođu na trg jer je preuzimanje nagrade isključivo na licu mjesta. U 20 sati se najavljuje veliki koncert iznenađenja.

Što se tiče startnog paketa, treba istaknuti da vas u njemu (po prvi put) čeka tehnička majica za trčanje dugih rukava, a u cilju finišerska medalja s motivom Medvedgrada.

Pohvalan je i rad na vizualnom identitetu utrke i promotivnim materijalima kao i aktivno prisustvo na društvenim mrežama.

Glazbeni program

Ove godine se vidi napor organizatora da se sudionicima pruži i nešto više od trčanja. Stoga su na nekoliko mjesta duž trase maratona organizirali glazbeno/navijačke punktove na kojima će biti poznati i priznati (zagrebački) DJ-evi.

Već u subotu će vas na trgu cijeli dan (11-14h te 17-20h) zabavljati DJ Frajman, a u nedjelju DJ Felver.

U nedjelju će vas na Kvatriću na navijačkom punktu čekati DJ Ilija Rudman & Antonio Zuza (9:00 – 14:00), a DJ Nick & Pepi će biti na okretištu Dubrava (9:00 – 14:00).

Osim ovih navijačkih puntova s DJ-evima, partner utrke Ožujsko je pripremio glazbeno – tekuće navijačke punktove kod Pivane u Ilici za maratonce i polumaratonce i u Staroj Vlaškoj kod spomenika Šenoi za sudionike utrke na 10K.

Zaključak

Čini se da su ove promjene već prve godine urodile plodom jer se broj sudionika značajno povećao. U vrijeme pisanja ovoga teksta, na startnoj listi je bilo 4569 sudionika što je za cca 1300 (ili 35%) više od prošlogodišnjeg broja sudionika (s čipovima). Najviše ih je i ove godine iz Trčaone koji dovode čak 241 svojih članova iz Zagreba i Rijeke!

Vidi se da je dosta toga “prepisano” iz organizacije Ljubljanskog maratona, ali to nikako nije kritika nego pohvala. Pa naravno da se primjeri dobre i uspješne prakse trebaju (pokušati) i lokalno primijeniti. Ne treba uvijek izmišljati toplu vodu.

Sve u svemu – čestitke na dosadašnjem radu s nadom da će i realizacija u nedjelju biti na tom nivou!

Vidimo se na stazi!

Nedeljko Vareškić

fb-share-icon0