Sada čitate
Gdje trčati?

Gdje trčati?

Uredništvo portala

Prednost bavljenja trčanjem je što trčati možete bilo gdje. Za početnike je možda najbolje da počnu s trčanjem na atletskoj stazi dok ne savladaju osnovne principe i tehnike trčanja. Na atletskoj stazi možete vrlo lako izračunati udaljenost koju ste pretrčali.

- Oglas -

Najbolje podloge za trčanje su one prirodne. Travnata podloga je najbolja jer je mekana i ublažava udarac stopala o tlo. Slijede zemlja, šumski put, makadamski put, a tek na kraju dolaze beton i asfalt, jer su to najtvrđe podloge koje najviše smetaju našim koljenima.

 

Pazite kada trčite po travi i šumi, jer se u travi ili ispod šumskog lišća mogu kriti izbočine i rupe na kojima možete ozlijediti / istegnuti skočni zglob ili koljeno.

Također, ne preporuča se ni trčanje ulicama jer na ulici niste sigurni (udar vozila), a i zrak je zbog količine ispušnih plinova iz vozila znatno onečišćen.

Preporuka za čitanje

Kada postanete “pravi trkač” onda možete sudjelovati u organiziranim utrkama diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Utrke su otvorene za sve i za nastup na njima ne morate biti član nekog kluba. Za nastup na većini utrka plaća se startnina koja u prosjeku u Hrvatskoj iznosi oko 70 kn.

Evo, saznali ste i gdje možete trčati. Sada tenisice na noge i na trčanje, sami ili u društvu. Preporučamo da se učlanite u lokalni atletski klub gdje ćete dobiti stručnu pomoć kako trčati sa što manje ozljeda.

Sretno i vidimo se!

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice