Nakon što je postavljen novi neslužbeni svjetski rekord na maratonskoj dužini, čovjek koji ga je postavio pokušati će to napraviti i službeno. Eliud Kipchoge prvi je trkač koji je istrčao maraton za 2:00:25 u sklopu Nike-ovog projekta Breaking2. Tim projektom Eliud je htio probiti maratonsku granicu ispod 2 sata, ali mu je nedostajalo samo 25 sekundi za to nevjerojatno postignuće.

Foto: nike.com

Upravo zbog taktike koja je korištena prilikom Breaking2, rekord je neslužben.  Da bi bilo službeno, Eliud će to pokušati napraviti na jednoj od najbržih i najravnijih staza, onoj u Berlinu. Podsjećamo kako trenutni svjetski rekord drži Dennis Kimetto, koji je ga je postavio u vremenu 2:02:57h upravo na berlinskom maratonu 2014. godine.

Foto: foxsports.com.au

Prošlog tjedna Kipchoge  je potvrdio svoj nastup kojeg s nestrpljenjem čekamo. Datum berlinskom maratona je 24. rujan.

Eliud, inače i olimpijski pobjednik 2016., nastupio je već na berlinskom maratonu s vremenom 2:04:00h, uz jednu zanimljivost da su mu ulošci od tenisica ispali za vrijeme utrke. Godinu poslije, 2016., na londonskom maratonu, nedostajalo mu je 8 sekundi do svjetskog rekorda. Trenutno najbolji maratonac na svijetu vjeruje da to može napraviti. Vrijeme je za novi rekord.